pech in het buitenland

Wat moet je doen bij pech in het buitenland?

Eric 1 oktober 2019 Categorieën: Verzekering, Pechhulp,

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Bij pech in Nederland weten we doorgaans snel hulp te vinden. Als we in de buurt stranden kunnen we wellicht de lokale garage bellen of als je lid bent van de Wegenwacht of een andere pechhulpdienst bellen we die.

Pech is vervelend, vooral in het buitenland

Maar wat als je met pech komt te staan in het buitenland? Dan wordt het een ander verhaal. Lokale garagebedrijven kennen we daar niet en vaak vormt de taal ook een probleem, vooral als het gaat over technische zaken. Wie goed voorbereid op weg is gegaan heeft natuurlijk een pechhulpverzekering afgesloten. De bekendste en grootste is hierbij de Wegenwacht van de ANWB, maar ook Route Mobiel en Allianz Global Assistance zijn gerenommeerde pechhulpdiensten. Maar je kunt het ook afgesloten hebben bij je autoverzekering of garagebedrijf.

Als je een pechhulpverzekering hebt die ook hulp biedt in het buitenland, dan wordt het inroepen van hulp bij pech in het buitenland al een stuk makkelijker. Je kunt dan namelijk in de meeste gevallen het internationale alarmnummer van de pechhulpdienst bellen, je locatie doorgeven en dan wordt hulp zo snel mogelijk ingeschakeld. Zorg ervoor dat je je locatie weet voordat je belt, bijvoorbeeld door middel van kilometerpaal en wegnummer of wanneer je niet langs de snelweg staat het plaatselijke adres. Steeds vaker kun je ook in het buitenland pechhulp oproepen via een app, in dat geval zal de app zelf jouw locatie doorgeven door middel van de GPS coördinaten.

Mijn eigen ervaring

Zelf strandde ik enkele jaren geleden in Duitsland. Door een storing in het elektrische circuit van de auto deed de verlichting het plotseling niet meer. Ook al was het overdag, zonder remlichten en richtaanwijzers konden we natuurlijk niet verder rijden. Gelukkig had ik een pechhulpverzekering met buitenlanddekking waardoor na het telefoontje naar de alarmcentrale in Nederland alles werd geregeld. Omdat de hulpverlener het niet ter plekke kon repareren werd de auto met een autoambulance naar een lokale garage gebracht. Er bleek een relais defect die niet op voorraad was en daarom pas de volgende dag vervangen kon worden. De Nederlands alarmcentrale regelde daarop een hotel voor ons én een taxi die ons van het garagebedrijf naar het hotel bracht.

Dankzij ons abonnement pechhulp buitenland waren we snel weer opweg

Dus dankzij onze pechhulpverzekering buitenland hoefden we ons zelf weinig zorgen te maken en konden we de volgende dag onze weg alweer vervolgen. Met uitzondering van de reparatie zelf in de garage werden bovendien alle kosten, zoals autoambulance, taxi en hotel vergoed!

Afwijkende protocollen in sommige landen

Er zijn echter landen waar uitzonderingen gelden voor het inschakelen van pechhulp. Bijvoorbeeld in Frankrijk, een land wat veel Nederlanders in de vakantieperiode met de auto aandoen. Langs de Franse autowegen mogen alleen aangewezen dépanneurs (bergers) je helpen bij pech. Hiervoor moet je 112 bellen, je locatie doorgeven en vervolgens zal een bergingsbedrijf je auto naar een garage in de buurt brengen. Pas hierna bel je de alarmcentrale van je eigen pechhulpdienst die alles zo goed als mogelijk voor je zal afhandelen.

Als je de Franse taal niet zo machtig bent kun je voor het inschakelen van een dépanneur ook gebruik maken van de app SOS Autoroute welke gratis te downloaden is in de app stores. Deze app is Frans en Engels, helaas (nog) geen Nederlands.

SOS autoroute app

Ook in andere landen kunnen afwijkende protocollen gelden voor het inroepen van hulp bij pech. Ik raad aan om hiernaar te informeren voordat je vertrekt. Maar je kunt bij onverhoopte pech in het buitenland natuurlijk altijd de Nederlandse alarmcentrale van je pechhulpdienst bellen om te vragen wat in het desbetreffende land de procedure is.

Landen met een nationale pechhulpdienst

Over het algemeen geldt dat in landen die een nationale pechhulpdienst hebben, zoals de Wegenwacht in Nederland of de ADAC in Duitsland, dat je direct een beroep kan doen op die dienst. Voor landen die dat niet hebben, zoals Frankrijk, gelden soms andere procedures die je moet volgen.

ADAC Wegenwacht

Een auto van ADAC, de Duitse Wegenwacht.

Europese landen met een dergelijke nationale pechhulpdienst zijn: België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

In landen met een pechhulpdienst wordt je doorgaans ook sneller geholpen dan in landen zonder. Al wordt er voor het buitenland geen garantie gegeven over de snelheid en aanrijdtijden van de hulpdiensten.

Neem een pechhulp buitenland abonnement!

Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech. Als je auto bijvoorbeeld moet worden vervoerd naar een lokale garage door een bergingsbedrijf kan de rekening daarvoor al snel honderden, zo niet meer dan duizend euro zijn! Een pechhulpverzekering dekt deze kosten.

Vergelijk pechhulp Europa abonnementenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

verzekeringen pakketkorting
Is pakketkorting bij verzekeringen altijd voordelig?

Bregje 5 december 2023

Misschien heb jij het ook weleens overwogen: veel verzekeraars bieden aantrekkelijke kortingen aan als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Dat noemen we pakketkorting. Maar is dit altijd de beste keuze? We bespreken de voor- en nadelen van pakketkorting bij verzekeringen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

gebruikte auto kopen
Een tweedehands auto kopen? 10 tips!

Bregje 10 juni 2020

Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!

voorkomen dat je fiets wordt gestolen
Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips

Femke 27 mei 2020

Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.