Energie vergelijken 2024

Doe de postcodecheck voor het vergelijken van energie aanbiedingen op jouw adres.

Vergelijk energie op jouw adresVergelijken

Het prijsplafond voor energie geldt sinds 1 januari niet meer. Wil je zekerheid? Kies dan voor een contract met vast tarief! Klik hier voor meer informatie

Energie aanbiedingen met een vast laag tarief

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 240 euro korting / cashback!

Vandebron aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
Gas

Zomeractie: € 300 korting!

Nu 300 euro korting/cashback bij een 1 of 3 jarig contract!

Vattenfall aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
standaard gas

Extra voordeel:

Nu 250 euro korting op de eindafrekening bij een 1 jarig contract!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

225 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Jaarlijks besparen door energie te vergelijken!

Wist je dat je veel bespaart met ieder jaar energie vergelijken en overstappen op een ander energiecontract? Bijna alle energieleveranciers geven hoge kortingen, cashback of bijvoorbeeld een tablet cadeau wanneer je overstapt en minimaal een jaarcontract afsluit. Je profiteert hierdoor al snel van een voordeel van honderden euro’s per jaar.

Behalve speciale acties voor nieuwe klanten, zijn tarieven ook onderhevig aan wijzigingen. De aanbieder die vorig jaar het goedkoopste tarief voor gas en/of stroom aanbood, kan inmiddels door een andere zijn ingehaald. Het loont om minstens één keer per jaar onze vergelijkingscheck te doen.

vrouw energie vergelijken

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Recente energie bespaarders

 • 05:11:
  iemand overgestapt naar
  Live Energy
 • 04:20:
  iemand overgestapt naar
  Pure Energie
 • 03:41:
  iemand overgestapt naar
  ENGIE

Gemiddelde besparing:
€ 326 per jaar!

Bron: geanonimiseerde data van de maatschappijen.

Veelgestelde vragen

Deze vragen over vergelijken en overstappen van energie krijgen wij regelmatig.

 • In de meeste gevallen hoef je zelf niet op te zeggen bij je huidige energieleverancier. Wanneer je overstapt naar een nieuwe leverancier, zal deze in principe het overstapproces voor je regelen, inclusief het opzeggen van je oude contract. Je dient wel zelf de ingangsdatum van het nieuwe contract te bepalen, zodat deze aansluit op de einddatum van je huidige contract om opzegboetes te voorkomen. Als je een contract met een variabel of dynamisch energietarief hebt kun je op ieder moment overstappen.

  Als je besluit over te stappen voordat je huidige contract afloopt, houd er dan rekening mee dat je mogelijk een opzegvergoeding (opzegboete) moet betalen aan je huidige leverancier. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

  Per 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels voor het bepalen van de opzegvergoeding, lees dit blog voor meer info.

 • Je hoeft je geen zorgen te maken over het zonder gas of elektriciteit komen te zitten bij het overstappen van energieleverancier. De overstap is een puur administratieve handeling en er verandert niets op technisch gebied. Er is geen fysieke ingreep door een monteur bij jou thuis of in de straat nodig. Je gas- en elektriciteitsvoorziening blijven tijdens de overstap ononderbroken, waardoor je geen moment zonder energie komt te zitten.

 • Nee, je hoeft je geen zorgen te maken over dubbele betalingen bij het overstappen van energieleverancier. De oude en nieuwe leveranciers stemmen gezamenlijk de overstapdatum af om ervoor te zorgen dat je nooit een periode dubbel betaalt. Als je nog geen slimme meter hebt, is het wel belangrijk om zelf de meterstanden door te geven aan je nieuwe energieleverancier. Op basis van deze gegevens kunnen beide leveranciers de facturatie correct afhandelen, zodat er geen overlappingen of dubbele betalingen ontstaan. Als je een slimme meter hebt worden de meterstanden op afstand uitgelezen.

 • Ja, je kunt je energiecontract bij een verhuizing meenemen naar je nieuwe adres met dezelfde voorwaarden en tarieven. Het is belangrijk om de verhuisdatum op tijd door te geven aan je energieleverancier. Dit kan vanaf 3 maanden van tevoren, maar zorg ervoor dat je het uiterlijk 2 weken voor de verhuizing doet.

  Mocht je tijdelijk energie nodig hebben op zowel je oude als je nieuwe adres, dan is het bij de meeste energieleveranciers mogelijk om het energiecontract op beide adressen te laten gelden. Neem hiervoor contact op met je leverancier om de mogelijkheden en eventuele extra kosten te bespreken.

 • Of je op ieder moment kunt overstappen, hangt af van de overeenkomst met je huidige energieleverancier. Als je geen contract hebt voor een bepaalde periode, dan kun je op ieder moment overstappen. Heb je wel een contract voor een bepaalde periode (meestal 1, 2 of 3 jaar), dan moet je of wachten tot het einde van je contract of je kunt je contract wellicht afkopen. Informeer bij je huidige leverancier wat de mogelijkheden voor afkopen zijn.

  Overigens kun je je wel al een bepaalde tijd voordat je contract afloopt aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Hoe lang van tevoren dit precies kan, verschilt per aanbieder, maar doorgaans ligt dit tussen de 6 weken en 3 maanden. Informeer bij het nieuwe energiebedrijf welke periode zij hiervoor hanteren. Als je je binnen die periode aanmeldt, zal de overstap plaatsvinden op het moment dat je contract afloopt. Op die manier stap je precies op tijd over, niet te vroeg en ook niet later dan nodig.

 • Om de aanbiedingen bij het energie vergelijken zoveel mogelijk op jouw persoonlijke situatie af te stemmen, kun je het beste het laatst bekende energieverbruik over één jaar opgeven. Dit jaarverbruik vind je op de laatste jaarafrekening van je energieleverancier. Op deze afrekening vind je het verbruik van stroom en, indien van toepassing, ook gas.

  Als je dit verbruik opgeeft in onze energievergelijker, worden de resultaten het beste op jouw situatie afgestemd. Het verbruik kun je opgeven nadat je je postcode en huisnummer hebt ingevuld en op 'vergelijken' hebt geklikt. Klik vervolgens op "Verbruik en metertype opgeven" en vul het jaarverbruik in zoals dat op de jaarafrekening staat.

  Je verbruik opgeven in de energievergelijker.

  Indien je de jaarrekening niet bij de hand hebt of niet meer kunt vinden, dan geeft het kiezen van de gezinssamenstelling (aantal personen in je huishouding) doorgaans ook een goede schatting van het verbruik.

 • Wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier, hoef je zelf de netbeheerder niet in te lichten. De nieuwe leverancier regelt alles, inclusief het inlichten van de netbeheerder. Je hoeft dus niets te doen met betrekking tot het informeren van de netbeheerder tijdens het overstapproces.

ALLE VRAGEN

Overstappen met energie is zó geregeld!

Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

Vergelijken

Vergelijk rustig alle aanbiedingen op jouw adres, maak je keuze en meld je aan op de website van de maatschappij.

1
Bedenktijd

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, daarom zal de overstapdatum in ieder geval na deze bedenktijd worden gepland.

2
Opzeggen

Je nieuwe energiebedrijf zegt je huidige contract op per ingangsdatum van je nieuwe contract.

3
Meterstanden

Als je nog geen slimme meter hebt, ontvang je een verzoek om je meterstanden door te geven.

4
Overgestapt

Gefeliciteerd! Alles is geregeld, je bent overgestapt.

overgestapt
5

Wanneer overstappen?

Wil je kosteloos overstappen, dan mag je geen lopend energiecontract hebben met een einddatum die te ver in de toekomst ligt. Afhankelijk van de voorwaarden van je contract, kun je al overstappen tussen de 3 maanden en 6 weken vóór de einddatum. Je kunt dus op tijd beginnen met vergelijken en besparen. Je nieuwe leverancier zoekt op wanneer je huidige contract afloopt, zodat de overstap boetevrij is. Nog nooit overgestapt? Dan is de kans groot dat je een contract hebt voor onbepaalde tijd en ieder moment zorgeloos kunt overstappen. Je nieuwe aanbieder van energie houdt rekening met de opzegtermijn en zegt het oude contract op.

Jaarlijks energie vergelijken is jaarlijks besparen op de energierekening!

Kies daarom liever voor een 1-jarig energiecontract in plaats van een meerjarig contract.

Vast, variabel of dynamisch

Wanneer je energie vergelijkt, kun je kiezen uit een vast, variabel of dynamisch contract. Het is in veel gevallen slim om te kiezen voor vaste energietarieven; deze horen bij de vaste contracten (1, 2, 3 of 5 jaar) en bieden het meeste zekerheid. Je weet dan precies welk bedrag je per kWh stroom en per m3 gas betaalt gedurende de hele contractperiode. Kies je voor een variabel of dynamisch leveringstarief, dan kies je voor een contract met onbepaalde looptijd. In dat geval ontvang je geen welkomstkorting, maar je kunt dan wel op ieder moment overstappen zonder opzegboete. Vergelijk energie met contracten die het beste bij jouw situatie passen, in de meeste gevallen dus met een vaste looptijd.

Duurzame energie

Ben je een bewuste consument, kies dan bij het energie vergelijken voor duurzame stroom en kies daarmee voor de toekomst. Je filtert in de zoekresultaten eenvoudig op de mate van duurzaamheid; je filtert op grijze stroom, groene stroom uit Nederland of groene stroom uit overige landen in de Europese Unie. Leveranciers van groene stroom wekken de energie op een duurzame manier op (in Nederland of in andere landen in de EU) of investeren in duurzame (internationale) projecten. Helemaal groen is deze energie nog niet, maar het is momenteel het meest duurzame alternatief waar je voor kunt kiezen.

Een energiecontract van 1, 2, 3 of 5 jaar kiezen?

Een energiecontract met een vast tarief neem je altijd af voor minimaal één jaar. Maar de meeste maatschappijen bieden ook contracten aan met een langere looptijd. Een langere looptijd lijkt aantrekkelijk, je bent er dan immers zeker van dat je tarief de komende jaren niet zal gaan stijgen. Dit is echter maar ten dele waar, want dit vastgezette tarief geldt alleen voor de leveringstarieven en vaste leveringskosten. De energiebelasting, opslag duurzame energie en netbeheerkosten kunnen tussentijds wel veranderen.

Wij adviseren daarom om ieder jaar opnieuw je energiecontract te vergelijken met andere aanbiedingen. Kies daarom liefst voor een energiecontract van één jaar, zodat je na dat jaar kunt overstappen als zich weer een goede aanbieding voordoet. Ook is het zo dat de welkomstkorting bij bijvoorbeeld een 3-jarig contract niet drie keer zo hoog is dan bij een 1-jarig contract. Dat maakt daardoor een 1-jarig contract doorgaans ook voordeliger dan een meerjarig energiecontract.

Energie vergelijken in de regio

De energieprijs die je betaalt kan per regio verschillen. Het energiebedrijf zelf rekent wel voor het hele land dezelfde tarieven, maar het eindtarief wordt mede bepaald door belastingen en de kosten die de netbeheerder via de factuur van de leverancier in rekening brengt. Deze laatste kosten, de tarieven van de netbeheerders, kunnen echter per regio verschillen. Dit tarief bestaat uit het vastrecht, een vast bedrag voor gebruik van de aansluiting op het net én de kosten voor het transport van de elektriciteit en het gas.

Onze postcodecheck houdt rekening met de tarieven per regio, dus in de vergelijker zie je altijd de geldende tarieven op jouw adres.

Overstappen en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak? Ook dan kun je overstappen van energie. Bij het vergelijken van energie kun je aanvinken dat je zonnepanelen hebt en de verwachte opbrengst invullen. In de resultaten wordt hier dan rekening mee gehouden.

De energie uit de zonnepanelen wordt in eerste instantie gebruikt voor jouw eigen verbruik. Maar op de momenten dat jouw verbruik lager ligt dan de opgewekte hoeveelheid stroom, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit terugleveren wordt salderen genoemd en voor de teruggeleverde elektriciteit ontvang je een vergoeding conform de salderingsregeling.

zonnepanelen en energie vergelijken

Collectief energie afnemen

Samen met een groep consumenten energie afnemen. Dat kan voordelig uitpakken doordat je hiermee groot energie kunt inkopen. Voor de aanbieder is dit vaak interessant omdat het bedrijf hiermee in één klap een groot aantal klanten kan binnenhalen. Energiebedrijven zijn daarom doorgaans graag bereid om zo’n zogenoemd energiecollectief een aantrekkelijke korting te geven.

Een dergelijk collectief wordt meestal op initiatief van een belangenorganisatie opgezet, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis. Maar er zijn ook interessante "open" initiatieven, bijvoorbeeld die van UnitedConsumers. Bij een organisatie wordt vaak als voorwaarde gesteld dat je lid bent of wordt. Bij een "open collectief" kan iedereen zich meestal zonder voorwaarde aansluiten. Om maximaal voordeel te behalen raden wij daarom aan om bij het vergelijken van energie ook naar deze mogelijkheden te kijken.

Hieronder enkele aanbiedingen die je kunt afsluiten bij UnitedConsumers. 

UnitedConsumers 1 jaar vast tarief
1 jaar vast tarief

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

Extra voordeel:

225 euro extra korting / cashback!


ACTIE

Extra tips voor energie vergelijken en besparen

Met onderstaande 5 tips vind je de aanbieding die het beste bij jou past én je het meeste voordeel oplevert.

 1. Kijk niet alleen naar de welkomstpremie of het cadeau

  Een hoge welkomstbonus of een tablet cadeau zijn natuurlijk erg verleidelijk, maar kijk ook naar het energiecontract zelf. Zijn bijvoorbeeld ook de energietarieven voordelig? En hoe lang zit je aan het contract vast?

 2. Controleer de einddatum van je huidige energiecontract

  Duurt het nog langer dan 3 maanden voordat je huidige contracttermijn afloopt? Wacht dan nog even met overstappen om een overstapboete te voorkomen. Als je een variabel contract hebt of nog nooit bent overgestapt met energie, dan kun je je direct aanmelden bij een andere aanbieder.

 3. Kies bij voorkeur een termijn van 1 jaar

  Met een vast tarief ben je vrijwel altijd goedkoper. Je sluit dan echter wel een energiecontract voor een bepaalde tijd. Kies bij voorkeur voor 1 jaar. Je bent dan volgend jaar weer vrij om een andere aanbieding te kiezen met wellicht weer lagere energietarieven of een aantrekkelijke bonus of een cadeau.

 4. Geef je energieverbruik zo nauwkeurig mogelijk op

  In onze vergelijker kun je je energieverbruik schatten op basis van gezinssamenstelling. Voor de meest betrouwbare energie vergelijking kun je echter het beste even je verbruik op de laatste energienota nakijken en dat invullen. Zo worden sluiten de berekende tarieven het beste aan bij jouw situatie.

 5. Gebruik de filters in onze energievergelijker

  Nadat je postcode en huisnummer hebt ingevuld kun je nadat de aanbiedingen zijn verschenen nog extra filters toepassen. Wil je alleen groene stroom of wil je alleen de contracten van 1 jaar zien? Selecteer het in het filter. Ook kun je selecteren op leverancier.

Recente energie berichten

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

zonnepanelen rendabel
Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Femke 19 september 2023

Investeerde je de afgelopen jaren in zonnepanelen voor je huis, dan was dat waarschijnlijk een van de slimste financiële zetten die je kon doen. Zonnepanelen leveren immers een aanzienlijke verlaging op van je energierekening. Maar de salderingsregeling staat onder druk en energiebedrijven komen met terugleverkosten.

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?