Energieleveranciers vergelijken

Doe de postcodecheck voor de goedkoopste energieleverancier op jouw adres.

Vergelijk energieleveranciersVergelijken

Het prijsplafond voor energie geldt sinds 1 januari niet meer. Wil je zekerheid? Kies dan voor een contract met vast tarief! Klik hier voor meer informatie

De goedkoopste energieleveranciers

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 240 euro korting / cashback!

Vandebron aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
Gas

Zomeractie: € 300 korting!

Nu 300 euro korting/cashback bij een 1 of 3 jarig contract!

Vattenfall aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
standaard gas

Extra voordeel:

Nu 250 euro korting op de eindafrekening bij een 1 jarig contract!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

225 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Overstappen van energieleverancier

Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en dit betekent dat er veel energieleveranciers zijn bijgekomen. Er zijn zowel grote als kleine aanbieders en ze hebben allemaal hun eigen specialiteit. De keuze is groot, want ga je voor groene stroom, een vast tarief of voor het scherpste tarief? In onze vergelijkingstool voor gaslicht vind je de goedkoopste energieleverancier die bij jouw wensen past én je kunt meteen jouw overstap regelen.

vrouw energieleveranciers vergelijken

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Net overgestapt van energieleverancier

 • 04:20:
  een overstap naar leverancier
  Pure Energie
 • 03:41:
  een overstap naar leverancier
  ENGIE
 • 23:52:
  een overstap naar leverancier
  Oxxio

Gemiddeld bespaarden zij: € 326 per jaar!

Bron: geanonimiseerde data van de energieleveranciers.

Veelgestelde vragen

Vragen die wij regelmatig krijgen over overstappen van energieleverancier.

 • Om over te stappen naar een andere energieleverancier, vergelijk je eerst verschillende aanbieders en kies je degene die het beste bij je past. Vervolgens meld je je aan bij de nieuwe leverancier, die het overstapproces voor je zal regelen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele opzegtermijnen en boetes bij je huidige leverancier.

 • Het overstappen naar een andere energieleverancier duurt doorgaans 2 tot 6 weken. Dit is afhankelijk van de gekozen energieleverancier en de opzegtermijn van je huidige contract. Het overstapproces verloopt meestal als volgt:

  1. Aanmelden bij de nieuwe energieleverancier: Zodra je je hebt aangemeld bij een nieuwe energieleverancier, heb je 14 dagen bedenktijd waarin je kosteloos kunt annuleren.
  2. Opzeggen huidige contract: Na de bedenktijd zal de nieuwe energieleverancier je huidige contract opzeggen, rekening houdend met de opzegtermijn (meestal 30 dagen).
  3. Meterstanden doorgeven: Je ontvangt een verzoek van je nieuwe energieleverancier om de meterstanden door te geven. Deze worden gebruikt voor de eindafrekening met je oude leverancier en de start van je nieuwe contract.
  4. Start van het nieuwe contract: Zodra je huidige contract is beëindigd, gaat je nieuwe energiecontract in.

  Houd er rekening mee dat de exacte duur van het overstapproces kan variëren, maar gemiddeld genomen kun je uitgaan van een periode tussen 2 en 6 weken.

 • Energiemaatschappijen zijn verplicht om op de jaarafrekening en op hun website te vermelden welk percentage van hun geleverde stroom groen is. Je kunt dit controleren door deze gegevens te raadplegen. Daarnaast kun je kijken naar keurmerken, zoals het 'Groene stroom' certificaat, dat aangeeft dat de energieleverancier voldoet aan bepaalde duurzaamheidseisen.

 • Je huidige energieverbruik is te vinden op je jaarafrekening of via je online account bij je huidige leverancier. Als je deze informatie niet kunt vinden, neem dan contact op met je energieleverancier.

 • Wij vergelijken vrijwel alle energiemaatschappijen. Voor een compleet overzicht van de energieleveranciers verwijzen we je naar het overzicht dat je hieronder kunt vinden. Door op de logo's te klikken vind je ook alle informatie per aanbieder.

  Wij vergelijken alle aanbieders onafhankelijk, zodat je de beste keuze kunt maken op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en situatie. Het doel is om jou een duidelijk en eerlijk beeld te geven van de beschikbare opties op de energiemarkt.

 • De beste energieleverancier voor jou hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, contractvoorwaarden, prijs, duurzaamheid en klantenservice. Vergelijk verschillende aanbieders op basis van deze criteria en kies degene die het beste bij jouw wensen en behoeften past.

 • Als je verhuist, kun je in veel gevallen je energiecontract meenemen naar je nieuwe adres. Informeer je energieleverancier over de verhuizing en geef de verhuisdatum en meterstanden door. Als je wilt overstappen naar een andere leverancier, controleer dan eerst de opzegtermijn en eventuele boetes bij je huidige contract.

 • Je kunt je energieverbruik verminderen door energiezuinige apparaten te gebruiken, de isolatie van je woning te verbeteren, bewust om te gaan met verwarming en verlichting, en gebruik te maken van energiebesparende tips. Een lager energieverbruik leidt tot een lagere energierekening en is beter voor het milieu.

ALLE VRAGEN

Jaarlijks besparen

Ieder jaar overstappen van energiemaatschappij kan een flinke besparing opleveren. De meeste energieleveranciers geven cadeaus, hoge kortingen of geld terug als je overstapt en je een contract voor een of meerdere jaren afsluit. Dit levert je al snel honderden euro’s voordeel per jaar op! Naast acties gericht op nieuwe klanten, wijzigen de tarieven ook ieder jaar. De energieleverancier die vorig jaar het goedkoopste tarief voor gas en/of stroom aanbood, kan nu een stuk duurder zijn dan anderen. Het is zeker de moeite waard om minstens één keer per jaar onze energie vergelijkingscheck te doen.

Wanneer overstappen?

Als je wilt overstappen is het belangrijk dat de einddatum van je lopende contract niet te ver in de toekomst ligt. Overstappen is, afhankelijk van jouw leverancier, mogelijk tussen de 3 maanden en 6 weken vóór de einddatum. Je hebt dus ruim de tijd om te beginnen met vergelijken. Als je een nieuwe energieleverancier hebt gekozen, controleert deze wanneer je huidige contract afloopt. Zo weet je zeker dat je boetevrij kunt overstappen. Ben je nog nooit naar een andere leverancier overgestapt? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je ieder moment zorgeloos kunt overstappen. Jouw nieuwe energieleverancier zegt het oude contract op, waarbij men de opzegtermijn aanhoudt.

Vast of variabel

Bij het vergelijken van energie heb je de keuze uit een vast of variabel contract. Wij raden je aan om te kiezen voor vaste energieprijzen die horen bij vaste contracten van 1, 2, 3 of 5 jaar. Dit biedt je het meeste zekerheid, omdat je precies weet welk bedrag je per kWh stroom en per m3 gas betaalt. Als je voor een variabel leveringstarief kiest, dan krijg je een contract met een onbepaalde looptijd en je ontvangt geen welkomstkorting. Energie met vaste tarieven en een vaste looptijd vergelijken levert je dus het meeste voordeel op!

Duurzame energie

Als bewuste consument kies je tijdens het vergelijken van energieleveranciers voor duurzame stroom. Je kiest daarmee ook voor de toekomst. Je filtert in de zoekresultaten eenvoudig op de mate van duurzaamheid; denk aan filters als grijze stroom, groene stroom uit Nederland of groene stroom uit overige landen in de Europese Unie.
Energieleveranciers van groene stroom investeren in duurzame (internationale) projecten en ze wekken de energie op een duurzame manier op (in Nederland of in andere landen in de EU). Dit is het meest duurzame en groene alternatief dat momenteel in de energiemarkt beschikbaar is.

Wisselen van energieleverancier is makkelijk

Je komt bij een overstap nooit zonder stroom of gas te zitten.

Vergelijken

Vergelijk rustig alle aanbiedingen op jouw adres, maak je keuze en meld je aan op de website van de energieleverancier.

1
Bedenktijd

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, daarom zal de overstapdatum in ieder geval na deze bedenktijd worden gepland.

2
Opzeggen

Je nieuwe energieleverancier zegt je huidige contract op per ingangsdatum van het nieuwe contract.

3
Meterstanden

Als je nog geen slimme meter hebt, ontvang je een verzoek om je meterstanden door te geven.

4
Overgestapt!

Je bent overgestapt, welkom bij je nieuwe leverancier van energie!

overgestapt
5

Toezichthouder energieleveranciers & klachten

Energieleveranciers worden gecontroleerd door de Energiekamer. Dit is een onderdeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze toezichthouder geeft vergunningen af voor de levering van energie en controleert of de leveranciers voldoen transparant zijn en of regelgeving nageleefd wordt.

Heb je een klacht over of een conflict met je energieleverancier? Als het niet lukt om er onderling uit te komen kun je je wenden tot de Geschillencommissie Energie. Voor het starten van een procedure worden kosten in rekening gebracht, maar deze ontvang je retour wanneer je in het gelijk wordt gesteld.

Energieleveranciers in de regio

Alle energieleveranciers leveren landelijk, ze hebben namelijk geen eigen netwerk maar leveren stroom en gas over het net wat wordt beheerd door een regionale netbeheerder.

Toch zijn er wel verschillen in de tarieven per regio. Dit komt doordat in het energietarief ook kosten voor transport en netbeheer zitten. Deze kosten kunnen verschillen per regio of netbeheerder.

Bij de levering van gas telt bovendien de gasregio mee. Nederland is verdeeld in 10 gasregio’s en hoe groter de afstand vanaf Groningen, waar het grootste deel van het gas vandaan komt, hoe hoger het transporttarief voor gas.

Door op een locatie op de kaart te klikken krijg je meer informatie over de energielevering in die provincie.

Recente blogs en nieuws over energie

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

zonnepanelen rendabel
Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Femke 19 september 2023

Investeerde je de afgelopen jaren in zonnepanelen voor je huis, dan was dat waarschijnlijk een van de slimste financiële zetten die je kon doen. Zonnepanelen leveren immers een aanzienlijke verlaging op van je energierekening. Maar de salderingsregeling staat onder druk en energiebedrijven komen met terugleverkosten.

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?