Energieleveranciers vergelijken

Doe de postcodecheck voor de goedkoopste energieleverancier op jouw adres.

Vergelijk energieleveranciersVergelijken

Bij iedere leverancier profiteer je van het prijsplafond voor energie, ook als je overstapt! Klik hier voor meer informatie

De goedkoopste energieleveranciers

NextEnergy aanbieding
Dynamisch inkooptarief

Groene stroom en gas
tegen inkoop-dagtarief
altijd opzegbaar

1
UnitedConsumers aanbieding
Variabel tarief 5% korting

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

2
Frank Energie aanbieding
Dynamisch inkooptarief

Groene Nederlandse stroom
en gas
per maand opzegbaar

3
Vattenfall aanbieding
Variabel tarief

Stroom & Gas
Modelcontract
per maand opzegbaar

4

Overstappen van energieleverancier

Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en dit betekent dat er veel energieleveranciers zijn bijgekomen. Er zijn zowel grote als kleine aanbieders en ze hebben allemaal hun eigen specialiteit. De keuze is groot, want ga je voor groene stroom, een vast tarief of voor het scherpste tarief? In onze vergelijkingstool voor gaslicht vind je de goedkoopste energieleverancier die bij jouw wensen past én je kunt meteen jouw overstap regelen.

vrouw energieleveranciers vergelijken

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Net overgestapt van energieleverancier

  • 15:58:
    een overstap naar leverancier
    Frank Energie
  • 15:43:
    een overstap naar leverancier
    Vattenfall
  • 15:19:
    een overstap naar leverancier
    Budget Energie

Gemiddeld bespaarden zij: € 326 per jaar!

Bron: geanonimiseerde data van de energieleveranciers.

Veelgestelde vragen

Vragen die wij regelmatig krijgen over overstappen van energieleverancier.

  • Nee, de nieuwe leverancier zal de levering door de huidige leverancier opzeggen, hiervoor hoef jij niets te doen. De nieuwe energieleverancier zal hierbij rekening houden met de einddatum van je huidige contract zodat je geen opzegboete hoeft te betalen. Ook zal je hierdoor nooit een periode dubbel betalen.

  • Je komt bij het overstappen geen seconde zonder gas of elektriciteit te zitten. De overstap is een puur administratieve handeling, in technisch opzicht verandert er niets. Er wordt dus niets door een monteur bij jou thuis of in de straat aangepast.

  • Nee, je zult nooit ook maar een dag dubbel betalen bij overstappen. De nieuwe en de oude energieleverancier stemmen gezamenlijk de overstapdatum af en garanderen je dat je nooit een periode dubbel betaalt. Als je nog geen slimme meter hebt wordt wel nog door de nieuwe energieleverancier gevraagd de meterstanden door te geven.

  • Ja, een energiecontract kun je bij een verhuizing meenemen naar je nieuwe adres volgens dezelfde voorwaarden en tarieven.

    Geef altijd wel de verhuisdatum op tijd door, dit kan vanaf 3 maanden van tevoren, maar doe het in ieder geval uiterlijk 2 weken van tevoren.

    Als je tijdelijk energie wilt hebben op zowel je oude als je nieuwe adres, dan is het bij de meeste energieleveranciers mogelijk om het energiecontract op beide adressen te laten gelden.

  • Het hangt van de overeenkomst met de huidige leverancier af op welk moment je kan overstappen. Als je geen contract hebt voor een bepaalde periode dan kun je op ieder moment overstappen. Heb je wel een contract voor een bepaalde periode (meestal 1, 2 of 3 jaar), dan moet je of wachten tot het einde van je contact of je kunt je contract wellicht afkopen. Informeer bij je huidige leverancier wat de mogelijkheden voor afkopen zijn.

    Overigens kun je je wel al een bepaalde tijd voordat je contract afloopt aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Hoe lang van tevoren dit precies kan verschilt per aanbieder, maar doorgaans ligt dit tussen de 6 weken en 3 maanden. Informeer bij het nieuwe energiebedrijf welke periode zij hiervoor hanteren. Als je je binnen die periode dan aanmeldt, dan zal de overstap plaatsvinden op het moment dat je contract afloopt. Op die manier stap je precies op tijd over, niet te vroeg en ook niet later dan nodig.

ALLE VRAGEN

Jaarlijks besparen

Ieder jaar overstappen van energiemaatschappij kan een flinke besparing opleveren. De meeste energieleveranciers geven cadeaus, hoge kortingen of geld terug als je overstapt en je een contract voor een of meerdere jaren afsluit. Dit levert je al snel honderden euro’s voordeel per jaar op! Naast acties gericht op nieuwe klanten, wijzigen de tarieven ook ieder jaar. De energieleverancier die vorig jaar het goedkoopste tarief voor gas en/of stroom aanbood, kan nu een stuk duurder zijn dan anderen. Het is zeker de moeite waard om minstens één keer per jaar onze energie vergelijkingscheck te doen.

Wanneer overstappen?

Als je wilt overstappen is het belangrijk dat de einddatum van je lopende contract niet te ver in de toekomst ligt. Overstappen is, afhankelijk van jouw leverancier, mogelijk tussen de 3 maanden en 6 weken vóór de einddatum. Je hebt dus ruim de tijd om te beginnen met vergelijken. Als je een nieuwe energieleverancier hebt gekozen, controleert deze wanneer je huidige contract afloopt. Zo weet je zeker dat je boetevrij kunt overstappen. Ben je nog nooit naar een andere leverancier overgestapt? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je ieder moment zorgeloos kunt overstappen. Jouw nieuwe energieleverancier zegt het oude contract op, waarbij men de opzegtermijn aanhoudt.

Vast of variabel

Bij het vergelijken van energie heb je de keuze uit een vast of variabel contract. Wij raden je aan om te kiezen voor vaste energieprijzen die horen bij vaste contracten van 1, 2, 3 of 5 jaar. Dit biedt je het meeste zekerheid, omdat je precies weet welk bedrag je per kWh stroom en per m3 gas betaalt. Als je voor een variabel leveringstarief kiest, dan krijg je een contract met een onbepaalde looptijd en je ontvangt geen welkomstkorting. Energie met vaste tarieven en een vaste looptijd vergelijken levert je dus het meeste voordeel op!

Duurzame energie

Als bewuste consument kies je tijdens het vergelijken van energieleveranciers voor duurzame stroom. Je kiest daarmee ook voor de toekomst. Je filtert in de zoekresultaten eenvoudig op de mate van duurzaamheid; denk aan filters als grijze stroom, groene stroom uit Nederland of groene stroom uit overige landen in de Europese Unie.
Energieleveranciers van groene stroom investeren in duurzame (internationale) projecten en ze wekken de energie op een duurzame manier op (in Nederland of in andere landen in de EU). Dit is het meest duurzame en groene alternatief dat momenteel in de energiemarkt beschikbaar is.

Wisselen van energieleverancier is makkelijk

Je komt bij een overstap nooit zonder stroom of gas te zitten.

Vergelijken

Vergelijk rustig alle aanbiedingen op jouw adres, maak je keuze en meld je aan op de website van de energieleverancier.

1
Bedenktijd

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, daarom zal de overstapdatum in ieder geval na deze bedenktijd worden gepland.

2
Opzeggen

Je nieuwe energieleverancier zegt je huidige contract op per ingangsdatum van het nieuwe contract.

3
Meterstanden

Als je nog geen slimme meter hebt, ontvang je een verzoek om je meterstanden door te geven.

4
Overgestapt!

Je bent overgestapt, welkom bij je nieuwe leverancier van energie!

overgestapt
5

Toezichthouder energieleveranciers & klachten

Energieleveranciers worden gecontroleerd door de Energiekamer. Dit is een onderdeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze toezichthouder geeft vergunningen af voor de levering van energie en controleert of de leveranciers voldoen transparant zijn en of regelgeving nageleefd wordt.

Heb je een klacht over of een conflict met je energieleverancier? Als het niet lukt om er onderling uit te komen kun je je wenden tot de Geschillencommissie Energie. Voor het starten van een procedure worden kosten in rekening gebracht, maar deze ontvang je retour wanneer je in het gelijk wordt gesteld.

Energieleveranciers in de regio

Alle energieleveranciers leveren landelijk, ze hebben namelijk geen eigen netwerk maar leveren stroom en gas over het net wat wordt beheerd door een regionale netbeheerder.

Toch zijn er wel verschillen in de tarieven per regio. Dit komt doordat in het energietarief ook kosten voor transport en netbeheer zitten. Deze kosten kunnen verschillen per regio of netbeheerder.

Bij de levering van gas telt bovendien de gasregio mee. Nederland is verdeeld in 10 gasregio’s en hoe groter de afstand vanaf Groningen, waar het grootste deel van het gas vandaan komt, hoe hoger het transporttarief voor gas.

Door op een locatie op de kaart te klikken krijg je meer informatie over de energielevering in die provincie.

Recente blogs en nieuws over energie

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

energieplafond in Nederland
Met het prijsplafond voor energie moet de energierekening betaalbaar blijven

Femke Update: 10 november 2022

Het is de laatste tijd het gesprek van de dag: de hoogte van de energierekening. Voor veel huishoudens dreigen betalingsproblemen. De overheid stelt daarom een prijsplafond voor energie in. We lichten dit hier uitgebreid voor je toe.

dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract, is dat gunstig of niet?

Femke Update: 3 januari 2023

De energiemarkt is op dit moment uiterst onzeker, contracten met vaste tarieven worden niet meer aangeboden en steeds meer huishoudens komen in de problemen door dure variabele tarieven. Er is echter ook nog een contract met dynamisch tarief, is dit gustig of juist niet?