energiecollectief korting op energie

Wat is een energiecollectief?

Een energiecollectief bestaat uit een groep mensen die samen stroom inkoopt. Koop je als energiecollectief stroom in voor een grote groep deelnemers? Dan heb je een betere onderhandelingspositie dan wanneer je als particulier direct bij de energieleverancier stroom inkoopt.

Het energiecollectief treedt op als belangenbehartiger van de leden van de groep. Vaak regelt het energiecollectief de overstap naar de nieuwe energieleverancier, zodat de leden weinig tot niets hoeven te doen.

Hoe werkt een energiecollectief?

Om mee te doen met een energiecollectief schrijf je je vooraf (vrijblijvend) in. Je geeft je adresgegevens en het aantal bewoners in het huis door aan het collectief. Met deze informatie nodigt het energiecollectief energieleveranciers uit om mee te doen met hun veiling. Het energiecollectief selecteert de energieleverancier met het beste bod (meestal de laagste prijs).

Na afloop van de veiling kies je zelf of je op het aanbod ingaat en overstapt of niet. Soms kun je ook (tot een bepaalde datum) nog meedoen wanneer de uitslag van de veiling al bekend is. Wanneer je gebruik wil maken van het aanbod geef je dit door aan het energiecollectief.

Het collectief regelt meestal alle administratie rondom de overstap: het opzeggen bij de oude leverancier en het contract bij de nieuwe leverancier. De ‘winnende’ energieleverancier levert vervolgens de energie aan alle huishoudens binnen het collectief (alle mensen die akkoord zijn gegaan met het aanbod).

Belanghebbenden van een energiecollectief

Een energiecollectief heeft meerdere belanghebbenden. Uiteraard is de consument een van de belangrijkste daarvan. Als het goed is, kan hij via het collectief besparen op de prijs voor energie. Dan volgt de initiatiefnemer van het energiecollectief. Naast een mogelijk idealistisch doel om mensen te helpen besparen, is er ook een financieel voordeel voor het collectief. De initiatiefnemer verdient door middel van lidmaatschapskosten en/of door een vergoeding van de energieleverancier voor elke deelnemer die overstapt. Voor het collectief is het dus om meerdere redenen interessant om een zo groot mogelijke groep deelnemers te verzamelen.

Als laatste de uitvoerder van de veiling. De initiatiefnemers van het collectief hebben niet altijd de juiste kennis en ervaring om de veiling te organiseren en de energie daadwerkelijk te kopen en leveren. Daarom werken ze samen met bedrijven die zich hierin specialiseren. Deze partijen werken niet gratis en verdienen daarom ook aan het organiseren van een energiecollectief.

Waar let je op bij het kiezen van een energiecollectief?

Net als wanneer je direct bij de leverancier een contract afsluit, sluit je ook via een energiecollectief een contract af voor minimaal 1 jaar. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het kiezen van een energiecollectief. Denk in elk geval na over de volgende punten:

  • Is het aanbod ook voor jou voordelig?
  • Is het aanbod ook voor jou voordelig?
  • Wat is je huidige opzegtermijn?
  • Is er sprake van een betaald lidmaatschap?
  • Wie is het aanspreekpunt bij problemen?
  • Is deelname aan de veiling echt vrijblijvend?

Is een energiecollectief echt goedkoper?

Het aanbod van een energiecollectief kan heel aantrekkelijk zijn, maar controleer altijd zelf nog even of het voor jou ook de voordeligste optie is. Misschien is het aanbod voor jouw huishouden niet zo geschikt. Aan de veiling doen vaak niet alle energieleveranciers mee. Kijk daarom altijd nog even naar de energievergelijker van KiesZeker om zeker te weten dat jouw energiecontract het beste bij jou of jullie past.

Huidige contract en de opzegtermijn

Bij veel energiemaatschappijen betaal je een boete als je voor het einde van een vast contract opzegt en overstapt. De hoogte van de boete is afhankelijk van de resterende aantal maanden binnen je contract. Bekijk wanneer jouw contract afloopt en of je dus kosteloos kunt overstappen.

Vraag ook goed na hoe het collectief hiermee omgaat en wat volgens hen de mogelijkheden zijn. Je wilt tenslotte geld besparen en niet extra uitgeven aan een overstapboete.

Verdienmodel energiecollectief

Energiecollectieven verdienen geld op 2 manieren: door een betaald lidmaatschap of door een vergoeding van de energieleverancier per deelnemer aan het collectief. Het is slim om voor het overstappen te weten hoe het verdienmodel van een energiecollectief in elkaar steekt. Als de lidmaatschapskosten hoger zijn dan de besparing op je energiekosten, dan is het niet voordelig om over te stappen.

Aanspreekpunt van het energiecollectief

Energiecollectieven kiezen zelf of ze het aanspreekpunt voor deelnemers blijven of dat de communicatie rechtstreeks met de energieleverancier verloopt. Hier heb je achteraf geen invloed op. Is de leverancier het directe aanspreekpunt bij vragen of problemen? Ga dan zelf vooraf na wat de kwaliteit van de klantenservice is als je dit een belangrijk punt vindt.

Voor- en nadelen van het aansluiten bij een energiecollectief

Voordelen

  • Het belangrijkste voordeel van een energiecollectief is natuurlijk de prijs. Hoe meer mensen meedoen met het energiecollectief, hoe goedkoper de energie. Hoewel het niet voor iedereen opgaat, krijg je in de meeste gevallen een lagere energierekening.
  • Overstappen via een energiecollectief is makkelijk. Het energiecollectief regelt de overstap voor je. Dat scheelt een hoop geregel.
  • Het energiecollectief kiest de energieleverancier die voor de meeste deelnemers het best passend en voordeligst is. Je hoeft hier zelf niet meer over na te denken. Het energiecollectief bespaart je tijd en inspanning ten opzichte van het zelf uitzoeken en kiezen van een energieleverancier.

Nadelen

  • Het laagste bod gaat uit van een gemiddelde berekening. Het is mogelijk dat het winnende bod voor jouw situatie niet de voordeligste optie is.
  • Niet alle energieleveranciers en niet alle energieproducten doen mee aan veilingen.
  • Stap je via het energiecollectief over voordat het contract bij je huidige leverancier afloopt? Dan betaal je vaak een overstapboete en een eventuele korting moet je terugbetalen.
  • Soms zit er een tijd tussen het einde van je huidige contract en de ingangsdatum van het contract van het energiecollectief. In de tussentijd kan de energieprijs stijgen.

Welke Nederlandse energiecollectieven zijn er?

Er zijn meerdere energiecollectieven in Nederland. Sommigen zijn lokale initiatieven, ontstaan uit idealistisch oogpunt en helemaal afgestemd op de regio. Hieronder noemen we de bekendste landelijke initiatieven:

  • ANWB Energiecollectief: Bekend van hun lidmaatschappen voor automobilisten en fietsers en hun blad de Kampioen. Hun energiecollectief levert groene energie. Je betaalt lidmaatschapskosten.
  • Consumentenbond Energiecollectief: Aan dit energiecollectief kunnen zowel leden als niet-leden meedoen. De consumentenbond ontvangt een vergoeding per overstapper.
  • UnitedConsumers: Een consumentencollectief dat op meerdere vlakken actief is, waaronder energie. Deze organisatie levert 100% windenergie. Ze bieden gemiddeld 10% korting en een eventuele opzegboete betaalt UnitedConsumers.
  • Vereniging Eigen Huis Collectieve Inkoop Energie: je betaalt lidmaatschapskosten. Het eerste jaar is gratis. Ook ontvangt het collectief een vergoeding voor elke overstapper.

De energiecollectieven van UnitedConsumers

UnitedConsumers 1 jaar vast tarief
1 jaar vast tarief

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!


ACTIE

Vind jouw ideale energiecollectief of leverancierVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 8 april 2020
Laatste update: 9 april 2020