
Eric 5 oktober 2020
Leestijd 5 minuten
Categorie:
Autoverzekering,
Autoschade: niemand zit er op te wachten, maar toch komt het best vaak voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het leed wat te verzachten als het je overkomt. Een goede verzekering kan bijvoorbeeld veel verschil maken.
Toch weet je soms even niet wat je moet doen bij een aanrijding of andere vorm van autoschade. Moet je de politie bellen? Moet je de schade claimen, of ben je beter af als je de schade uit eigen zak betaalt?
In dit artikel vertellen we wat je het beste wel en niet kan doen bij autoschade, en of schade claimen altijd verstandig is.
Wat kun je lezen in dit artikel?
- Politie bellen bij schade aan auto?
- Bij autoschade altijd schadeformulier invullen of mobiel melden
- Wordt schade aan je auto altijd vergoed?
- Schade aan je auto bij WA-verzekering
- Schade aan je auto bij WA beperkt casco autoverzekering
- Schade aan je auto bij all risk autoverzekering
- Schade aan je auto door onbekende dader
- Schade aan auto, claimen of zelf betalen?
- Wanneer wel autoschade claimen?
Politie bellen bij schade aan auto?
Vaak is het niet nodig de politie te bellen bij autoschade. In twee gevallen is het juist wel aan te raden:
- als er verwondingen - of erger - zijn;
- of als de schade erg groot is.
Bel dan wél de politie, en uiteraard andere hulpdiensten die nodig zijn. De politie onderzoekt dan ter plaatse de oorzaak van de aanrijding, en maakt een proces verbaal op. Dit proces verbaal vervangt overigens niet het schadeformulier: dat moeten de tegenpartij en jij alsnog allebei invullen.
Vooral bij wat grotere zaken kan het verstandig zijn gegevens van eventuele getuigen te noteren, zoals naam, adres en telefoonnummer. Maak ook foto’s van de schade en andere omstandigheden die van belang kunnen zijn, bijvoorbeeld slipsporen.

Het is niet altijd nodig de politie te bellen bij een aanrijding.
Bij autoschade altijd schadeformulier invullen of mobiel melden
Of je nu zelf de veroorzaker bent van de autoschade of iemand anders: vul altijd ter plekke het standaard Europees schadeformulier in. Elke verzekeringsmaatschappij heeft dit formulier nodig om de schade af te handelen.
Is er nog iemand anders betrokken bij de schade? Ging het bijvoorbeeld om een aanrijding? Dan moet de tegenpartij ook het schadeformulier invullen en ondertekenen. Vul samen het formulier in, ook als je het nog niet met elkaar eens bent over wie schuldig is. Het gaat erom dat op het formulier duidelijk wordt aangegeven hoe de schade is veroorzaakt.
Zorg er in ieder geval voor dat je alle informatie zo duidelijk en volledig mogelijk invult. Hoe duidelijker en vollediger, hoe beter je verzekeraar je kan helpen. Vergeet niet het formulier te ondertekenen. Stuur het daarna naar je verzekeraar of tussenpersoon.
Tegenwoordig is het ook mogelijk je schade te melden via een app! Deze app heet Mobielschademelden.nl en is te vinden in zowel de Apple App Store als in de Play Store voor Android telefoons. Check wel van tevoren of je autoverzekeraar is aangesloten op mobielschademelden.nl. Deze app is een initiatief van gemeenschappelijke verzekeraars, om het melden van autoschade makkelijker te maken. Doe je via deze app je schademelding, dan hoef je niet meer het Europees schadeaangifteformulier in te vullen.
Veelgekozen autoverzekeringen

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Geen eigen risico
- Tot 80% no-claimkorting
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Geen eigen risico
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Verzekeringen van:
Allianz, a.s.r., Avéro, NN,
Bovemij, Rhion en Zero - Geen eigen risico

Kilometerverzekering
Kenmerken & opties:
- Alleen betalen als je rijdt
- Inzicht via de app
- Geen eigen risico
- Pechhulp
Betaal alleen als je rijdt:
Voordelig als je relatief weinig kilometers rijdt!
UITGELICHT
Andere veelgekozen WA-autoverzekeringen:

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Zelf eigen risico kiezen
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Zelf eigen risico kiezen
- Tot 80% no-claimkorting
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Zelf eigen risico kiezen
- Tot 80% no-claimkorting
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Tot 80% no-claimkorting
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto
Andere veelgekozen Beperkt-Casco-autoverzekeringen:

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Zelf eigen risico kiezen
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Tot 80% no-claimkorting
- Pechhulp

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Zelf eigen risico kiezen
- Tot 75% no-claimkorting
- Pechhulp
- Korting voor 2e auto

Autoverzekering
Kenmerken & opties:
- Zelf eigen risico kiezen
- Pechhulp
Andere veelgekozen Allrisk-autoverzekeringen:
Wordt schade aan je auto altijd vergoed?
De verzekeraar onderzoekt wie er aansprakelijk is. Is dat de tegenpartij? Dan zal de verzekeraar de schade daarop proberen te verhalen. Ben je zelf aansprakelijk? Dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering of je de schade vergoed krijgt. Er zijn drie mogelijkheden:
- WA-verzekering
- WA beperkt casco verzekering
- Allriskverzekering
We lichten per verzekering toe of schade aan je auto gedekt is of niet:
Schade aan je auto bij WA-verzekering
Heb je een WA-verzekering, dan is schade aan je eigen auto niet gedekt.
Is de schade aan je auto je eigen schuld? De schade aan je auto wordt dan niet vergoed. Een WA-verzekering vergoedt wél de schade die je toebrengt aan anderen.
Is bij een aanrijding de schade de schuld van de tegenpartij? Dan vergoedt de WA-verzekering van de tegenpartij de schade aan jouw auto.
Schade aan je auto bij WA beperkt casco autoverzekering
Heb je een WA beperkt casco verzekering, dan wordt schade aan je auto in een aantal gevallen vergoed, namelijk bij:
- Ruitschade
- Schade door inbraak en vandalisme
- Stormschade
Bij een aanrijding door eigen schuld wordt de schade ook met deze uitgebreidere dekking niet vergoed!
Schade aan je auto bij all risk autoverzekering
Heb je een allriskverzekering, dan worden bijna alle schades aan je auto vergoed. Dus ook bij eigen schuld. Er zijn twee uitzonderingen:
- Je hebt de schade opzettelijk veroorzaakt.
- Je hebt de schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs.
Naast bovengenoemde verzekeringen is er nog een aanvulling mogelijk: een rechtsbijstandsverzekering voor verkeer. Deze verzekering biedt juridische hulp en ondersteuning bij verkeersconflicten.
Schade aan je auto door onbekende dader
Helaas komt autoschade door een onbekende dader regelmatig voor. Bijvoorbeeld iemand die gewoon doorrijdt na een aanrijding. Voor autoschade met onbekende dader is er het Waarborgfonds Motorverkeer. Om voor een vergoeding van het Waarborgfonds in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal criteria voldoen. Kijk voor welke criteria dit precies zijn op de site van het Waarborgfonds Motorverkeer.
Dader onbekend? In sommige gevallen wordt autoschade tóch vergoed!
Voor schades veroorzaakt door een onbekende dader is er het Waarborgfonds Motorverkeer.
Schade aan auto, claimen of zelf betalen?
Het ligt voor dat hand dat je de schade aan je auto graag vergoed wil hebben. Toch is het niet in alle gevallen verstandig hier gebruik van te maken. Is het schadebedrag minder dan ongeveer 750 euro? Dan is het vaak voordeliger de schade zelf te betalen, en dus niet te claimen.
Hoe zit dat? Elke verzekeraar werkt bij autoschades met een bonus-malus ladder. Dat is een systeem om korting op je premie te berekenen. Bij een schadevrij jaar stijg je op de bonus-malus ladder en krijg je meer korting. Claim je schade, dan daal je en krijg je minder korting. Minder korting betekent dus dat je meer premie gaat betalen.
Het is dus verstandig om het schadebedrag dat je wil claimen af te zetten tegen de premiestijging. Kom je er zelf niet helemaal uit of het verstandig is je schadebedrag te claimen? Vraag aan je verzekeraar of tussenpersoon dit voor je uit te rekenen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Heb je de schadevergoeding al ontvangen en twijfel je daarna? Als je binnen 12 maanden besluit dat het toch beter is om zelf te betalen en je betaalt de schadevergoeding terug, dan worden de korting op je premie en je schadevrije jaren hersteld.

Kleine autoschades claimen is niet altijd gunstig.
Wanneer wel autoschade claimen?
In een aantal gevallen kun je de autoschade beter wel declareren:
- Wanneer de schade niet jouw schuld is.
- Als je een no-claim beschermer hebt: dat is een aanvullende verzekering die inhoudt dat je één keer per jaar schade kunt claimen zonder dat je korting omlaag gaat.
- Als je al heel lang schadevrij rondrijdt, kan het zo zijn dat je aantal schadevrije jaren zo hoog is dat het geen effect heeft op je korting als je terugvalt op bonus-malus ladder.
Kortom, het is niet per definitie verstandig autoschade te claimen, reken het goed uit voordat je ermee naar je verzekeraar stapt.
Over de auteur

Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Gerelateerde artikelen

Huurauto verzekeren vaak onduidelijk en duur
Bregje 9 februari 2022
Je reserveert een huurauto en bij het ophalen confronteert de verhuurder je met de vraag of je extra verzekeringen wil. Men wijst je op de risico’s als je dat niet doet. Door je van te voren te informeren en eventueel een losse verzekering af te sluiten voorkom je stress bij de balie.

Pechhulp van Route Mobiel stopt, wat zijn de alternatieven?
Eric 7 januari 2021
Na zeventien jaar houdt de pechhulpaanbieder Route Mobiel op te bestaan. De reden hiervoor is de overname van Reaal door Nationale Nederlanden die geen pechhulpdienst wil aanbieden. Wat betekent dit voor Route Mobiel klanten en wat zijn de alternatieven?

Autorijden bij gladheid: hoe ben je verzekerd en hoe voorkom je schade?
Bregje 2 februari 2021
Deze week begon op de weg behoorlijk hectisch: code geel en code oranje in verband met het winterse weer. Veel aanrijdingen met de nodige blikschade én persoonlijk letsel. Maar waar ben je nu precies voor verzekerd bij gladheid? En hoe maak je de kans op ongelukken zo klein mogelijk?

Een tweedehands auto kopen? 10 tips!
Bregje 10 juni 2020
Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!