verkeerd energielabel

Energielabel apparaten klopt vaak niet

Femke 27 maart 2019 Categorie: Energie,

Er zijn veel huishoudelijke apparaten te vinden die voorzien zijn van een bepaald energielabel. Van de koelkast tot aan de vaatwasser, eigenlijk overal kan je wel een A of een A+ label vinden. Nu lijkt dit een goede indicatie voor het energieverbruik van het apparaat, echter blijkt uit onderzoek dat veel van deze apparaten helemaal niet zo zuinig zijn dan het energielabel beweert. Hoe kan dit en zal dit ooit veranderen? Dat gaan we laten zien in dit artikel.

Minder zuinig dan gedacht

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw apparaat voor in huis dan is het energielabel toch een belangrijke factor bij de aankoopbeslissing. Dit energielabel kan uiteenlopen van A+++ tot aan een G, de laatste natuurlijk als minst zuinig. Dit lijkt dus allemaal we handig, maar uit onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat hier nog regelmatig mee gesjoemeld wordt. Deze toezichthouder heeft drie jaar lang onderzoek de proef op de som genomen. Er zijn ruim 123 koelkasten, vaatwassers, ovens en stofzuigers onderzoek. Al deze apparaten hadden zogenaamd een energielabel van A+++ én ze waren laaggeprijsd.

energielabels

Wat bleek nu, bij ruim 21% van deze apparaten kwam het daadwerkelijke energieverbruik niet overeen met het label op dat het product stond. De apparaten verbruikten namelijk een stuk meer dan verwacht. Dit is natuurlijk zorgwekkend, het is namelijk nog altijd zo dat bedrijven wel een eerlijke indicatie moeten geven over het energieverbruik van hun producten.

Geen energielabel op het product

Ook heeft de NVWA gekeken of er wel altijd een energielabel te vinden was op de apparaten. Dit blijkt ook een grijs gebied te zijn. De onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat ruim 25% van de producten in fysieke winkels geen energielabel bevatte. De producten die je via internet koopt zijn nog erger, hier heeft ruim 73% geen energielabel! “We gaan daarom meer aandacht besteden aan internetinspecties’’, aldus de waakhond van de NVWA.

De macht en de invloed van de NVWA is echter wel beperkt. Zij zijn dan ook niet in staat om vergaande maatregelen te nemen tegen de bedrijven die deze verplichtingen verzaken. Wel kunnen zij middels een schriftelijke waarschuwing de bedrijven op hun vingers tikken. Gelukkig ligt er momenteel een wetsvoorstel klaar bij het ministerie van Economische Zaken dat hier verandering in kan gaan brengen. Middels dit wetsvoorstel is het makkelijker om actie te ondernemen wanneer bedrijven de wettelijke verplichtingen tot het plaatsen van energie labels aan hun laars lappen. Kijk dus even goed voordat je zomaar een triple A apparaat koopt voor in huis, de kans is groot dat het energieverbruik toch niet zo laag is als dat je zou denken.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?

lagere gas en stroomtarieven
Variabele stroom- en gastarieven per 1 januari opnieuw omlaag

Femke 19 december 2020

Voor het derde half jaar op rij dalen per 1 januari 2021 de energietarieven opnieuw. Het gaat om de variabele tarieven, maar dit heeft ook invloed op nieuwe contracten met vaste tarieven. Daarentegen gaan de netbeheerkosten juist omhoog. Wat betekent dit voor de energierekening?

energie overstappen gunstig
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.