goedkoper bellen in het buitenland

Goedkoper bellen naar landen binnen de Europese Unie

Femke 23 mei 2019 Categorie: Mobiel,

Vanaf heden is bellen naar landen binnen de Europese Unie aanzienlijk goedkoper geworden. Dat geldt overigens ook voor het versturen van sms-berichten. Voor maximaal 0,19 eurocent per minuut kan er vanuit Nederland gebeld worden naar een willekeurig EU-land. Ook het versturen van een sms bericht is met maximaal 0,06 eurocent excl. btw aanzienlijk voordeliger geworden.

Het huidige tarief voor het vanuit Nederland bellen naar een EU-land ligt nu gemiddeld tussen de 0,25 en 0,75 eurocent per minuut. Met de nieuwe regeling wordt dit gereduceerd naar een maximum van 0,23 eurocent inclusief 21% btw. Goedkoop bellen en sms’en naar EU-landen gaat echter alleen op voor particulieren. De Europese Commissie stelt dat zakelijke gebruikers reeds profiteren van voordelige tarieven. Maar wat is de beweegreden achter het invoeren van deze nieuwe regel?

Nieuwe regeling maakt goedkoop bellen naar EU-landen mogelijk

De nieuwe regeling heeft alles te maken met het wegvallen van de Europese kosten voor roaming. Met Neelie Kroes als grondlegster, is de Europese Commissie al ruim 12 jaar bezig met het aan banden leggen van de roamingkosten. Het doel hiervan was om de kosten voor het telefoonverkeer vanuit het buitenland drastisch te verminderen. Sinds 2017 is goedkoop bellen vanuit een ander EU-land mogelijk. Voor mobiel bellen en dataverkeer worden dezelfde tarieven als in Nederland in rekening gebracht.

Het wegvallen van de roamingkosten en het gelijkstellen van de tarieven wordt niet door alle telecombedrijven toegejuicht. Zo heeft KPN (Koninklijke PTT Nederland) laten weten dat het alleen al in 2017 een omzetverlies van ruim 40 miljoen kon noteren. Dit heeft de totale omzet doen kelderen met een slordige 6%.

Nóg voordeliger bellen

Ondanks de nieuwe maximum tarieven kunnen de kosten bij veel en lange telefoongesprekken toch nog aardig oplopen. Als je de tarieven wilt omzeilen dan zijn er tegenwoordig diverse andere opties om gratis of voor een vast bedrag onbeperkt te bellen.

Gratis bellen

Helemaal gratis bellen kun je doen met Whatsapp. Het is dan wel noodzakelijk dat de andere partij ook Whatsapp heeft en dat je beiden een goede internetverbinding hebt. WiFi of 4G is nodig voor een goede kwaliteit en stabiele verbinding.

whatsapp bellen en appen

Bellen met Whatsapp is helemaal gratis.

Skype

Een andere voordelige of gratis optie is bellen met Skype. Installeer de Skype app op je smartphone en als de andere kant ook Skype heeft bel je helemaal gratis van Skype naar Skype. Vergelijkbaar met Whatsapp dus. Maar met Skype kun je ook vaste en mobiele nummers bellen als deze geen Skype hebben, niet gratis maar wel supergoedkoop! Voor hooguit een paar cent per minuut kun je wereldwijd vaste én mobiele nummers bellen. Hiervoor is het wel nodig dat je eerst beltegoed op je Skype account zet.

goedkoop bellen met Skype

Met Skype kun je goedkoop bellen naar gewone nummers.

EU bellen met een belbundel

Heb jij of de andere kant geen internet of Whatsapp of wil je bellen naar een vaste lijn, dan bieden diverse providers ook bundels waarmee je onbeperkt of een bepaald aantal minuten per maand kunt bellen naar vaste en mobiele EU nummers. Onder andere KPN en T-Mobile bieden deze abonnementen met EU belbundels.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.

kids abonnement
Tips en mogelijkheden voor een mobiel abonnement voor een kind

Femke 22 september 2022

Vrijwel elke ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je kind wil een eigen telefoon. Hoe ga je daarmee om? Kies je voor een telefoon met mobiel abonnement voor je kind of prepaid? Deze en nog veel meer vragen komen op je af, wanneer je kind toe is aan een eigen telefoon.

internet 4G voor op vakantie
Altijd internet: 4G op vakantie!

Frank 11 juli 2020

Veel mensen zijn zo verslaafd aan hun internetverbinding dat ze die ook op vakantie niet kunnen missen. Sommigen weigeren gewoonweg te vertrekken als er geen internet op de camping is. Daar aangekomen valt de internetverbinding op de camping zwaar tegen, zodat de vakantie eigenlijk al met een valse noot begint. Al deze ellende is nu voorbij. Hoe? Dat leggen we uit in dit artikel.

oude telefoon wegdoen
Wat kun je allemaal doen met je oude mobiele telefoon?

Frank Update: 11 januari 2024

Een nieuw mobiel abonnement sluit je vaak af in combinatie met een nieuwe telefoon. Je oude telefoon kun je dan als reserve in een la bewaren. Daar is niets mis mee, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. We zetten voor je op een rij wat je allemaal met je oude telefoon kunt doen en waar je aan moet denken.