tips voor besparen

Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje Update: 3 mei 2021
Leestijd 13 minuten Categorieën: Energie, Mobiel, Internet & TV, Verzekering,

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen! Er zijn veel manieren om te besparen op vaste lasten, vaak wel honderden euro’s per jaar.

Wat zijn vaste lasten?

Om te beginnen is het goed om vast te stellen wat we nu precies met het begrip vaste lasten bedoelen. Vaak worden alle lasten die regelmatig – meestal maandelijks – terugkomen tot de vaste lasten gerekend. Deze vaste lasten kun je echter onderverdelen in ‘echt’ vaste lasten en variabele vaste lasten.

De echte vaste lasten zijn betalingen waar je echt niet onderuit komt en waar je ook niet zo makkelijk over onderhandelt. Bekendste voorbeeld: belasting betalen. Maar ook als je bijvoorbeeld in een huurwoning woont: op je maandelijkse huur valt dan niet te besparen.

Alle andere vaste lasten zijn variabel, maar de mate waarin ze variabel zijn kan nogal verschillen. Neem bijvoorbeeld de hypotheek: die wordt door de meeste huiseigenaren als een ‘echt’ vaste last gezien, zeker als de rente langere tijd vaststaat. Maar toch kun je het maandbedrag omlaag krijgen: als je bijvoorbeeld extra aflost.

Verzekeringen zijn nog wat flexibeler: je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende pakketten, bij een zorgverzekering kun je kiezen voor een hoger eigen risico en voor je auto kun je vaak kiezen tussen all-risk of WA+.

Hoe variabeler de vaste lasten, hoe meer mogelijkheden om te besparen. Voor sommige besparingen moet je eerst wat uitzoekwerk doen, maar er zijn ook veel bespaartips waar je direct mee kunt beginnen! We helpen je graag op weg en geven je 10 handige en uitgebreide tips waarmee je op je vaste lasten kunt besparen.

Hoe variabeler de vaste lasten, hoe meer je kunt besparen

Bespaartip 1: Verlaag je kosten voor internet, vaste telefoon en tv

Hou je abonnementskosten voor internet, tv en vaste telefonie eens kritisch tegen het licht. Is het voordeliger om je abonnement naar beneden bij te stellen, of om een nieuw abonnement af te sluiten? Wat voor je telefoon-, internet- en tv kosten geldt, maar ook voor veel andere vaste lasten: kritisch kijken naar wat je gebruikt, ten opzichte van waar je voor betaalt, loont vaak de moeite.

  • Internet: Check je downloadsnelheid, heb je die wel nodig? 50 Mbit/s is meestal prima voor een gemiddeld huishouden. Gebruik van meerdere televisies, tablets en computers tegelijk is bij deze snelheid geen probleem. Is jouw downloadsnelheid hoger, overweeg dan om je abonnement te downgraden: lagere snelheid voor een lagere prijs.
  • Vast bellen: gebruik je jouw vaste lijn bijna nooit? Overweeg of je zonder kunt. Je bent in ieder geval niet de enige: in 2016 had 81% van de Nederlandse huishoudens nog een vaste telefoon. In 2019 was dit gedaald naar ongeveer 50%.
  • TV: misschien heb je uitgebreide extra zenderpakketten waar je zelden of nooit gebruik van maakt? Opzeggen bespaart je tot wel tientallen euro’s per maand. De meeste providers bieden uitgebreide zenderpakketten tegen een meerprijs. Vaak kijk je in het begin voordelig, bijvoorbeeld drie of zes maanden voor de helft van de prijs. Daarna betaal je de volledige prijs. Vaak vergeten mensen dat, maar als je meerdere zenderpakketten hebt, stapelen de kosten snel op.

Weten wat je kunt besparen begint met goed vergelijken. Wil je weten hoeveel je kunt besparen met een goedkoper internet-, tv- en vaste telefoonabonnement? Vergelijk met onderstaande postcodecheck de kosten voor internet, tv en bellen!

Bespaar met internet, TV en telefoonVergelijken

Bespaartip 2: Bespaar op vaste lasten van je auto

Je auto: daar kun je sterk aan gehecht zijn. Want je auto biedt flexibiliteit in vervoer en daardoor een gevoel van vrijheid. Maar je auto is ook één van de grootste kostenposten. Onderzoeken of je kunt besparen op de vaste lasten van je auto is vaak dan ook de moeite waard. De vaste lasten van een auto zijn als je ze bij elkaar optelt immers vaak een fors bedrag: verzekering, belasting, onderhoud en brandstof. Heb je jouw auto op afbetaling gekocht, dan komen daar ook nog aflossing en rente bij.

Denk er daarom eens over na of je echt wel een eigen auto nodig hebt. Kom je tot de conclusie dat je jouw de auto eigenlijk weinig gebruikt, overweeg dan om gebruik te gaan maken van een deelauto service. Hiervoor zijn tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden, zoals een auto voor tijdelijk gebruik tegen een vergoeding ‘lenen’ via een organisatie of platform of juist via particulieren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Greenwheels.

Wil je jouw auto niet kwijt, maar staat deze best vaak voor je deur niets te doen? Overweeg dan verhuur van je auto via websites zoals snappcar.nl om zo je eigen autokosten terug te verdienen.

Of misschien is een kleinere, zuinigere auto een optie: kleine auto’s verbruiken minder, de wegenbelasting en verzekeringspremie zijn lager en het onderhoud is vaak ook voordeliger.

Waar je zeker niet op moet bezuinigen is onderhoud: als je jouw auto niet goed onderhoudt slijten onderdelen of gaan zelfs stuk, waardoor je op termijn veel duurder uit bent door reparaties. Een slecht onderhouden auto heeft ook nog eens een lagere inruilwaarde.

Extra tip: kijk ook eens kritisch naar je autoverzekering door hieronder te vergelijken.

Vergelijk en bespaar op je autoverzekeringVergelijken

Bespaartip 3: Zeg onnodige verzekeringen op

Nederlanders verzekeren zich graag. De dekkingsgraad van verzekeringen is in ons land dan ook hoog. Met jezelf goed verzekeren is op zich niets mis, maar het kan gebeuren dat je oververzekerd raakt en teveel betaalt voor je verzekeringen. Bijvoorbeeld doordat dekkingen van verschillende verzekeringen elkaar overlappen. Ook kan het zo zijn dat je bepaalde verzekeringen die je ooit hebt afgesloten niet meer nodig hebt.

Loop eens kritisch een voor een door al je verzekeringen: heb je ze echt allemaal wel nodig?

  • Heb je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering voor je auto, maar rijdt er nooit iemand mee?
  • Ga je voorlopig niet op vakantie, maar heb je wel een doorlopende reisverzekering?
  • Of ga je juist vaak op reis? Dan is een doorlopende reisverzekering juist voordeliger, in plaats van voor elke reis een nieuwe verzekering afsluiten.

Een ander voorbeeld van oververzekering kan je overkomen wanneer je verhuisd bent van een huurwoning naar een koopwoning. Had je namelijk in je huurwoning een glasverzekering? Deze kun je opzeggen, want nu je in een koopwoning woont heb je vast een opstalverzekering, en daar zit glasverzekering ook al in.

Maak er een gewoonte van om elk jaar de prijzen van jouw verzekeraar(s) te vergelijken met die van de concurrentie. Prijzen veranderen regelmatig en het kan zomaar gebeuren dat het loont om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Waar je ook mee bespaart is zoveel mogelijk al je verzekeringen bij één verzekeraar afsluiten. Veel verzekeraars werken namelijk met stapelkorting: hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe hoger de korting. Dit kan oplopen tot 10%, en dat is zeker de moeite waard.

besparen op verzekeringen

Bespaartip 4: Controleer je zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht. Op een enkele onverzekerde na is dit dus voor iedereen in Nederland een behoorlijke vaste last. Gelukkig is het wel mogelijk om de kosten van je zorgverzekering te verlagen.

Bijvoorbeeld door te kiezen voor een hoog eigen risico. Daardoor betaal je soms wel honderden euro’s per jaar minder premie. Doe dit alleen als je vrijwel zeker weet dat je geen zorg nodig hebt: en wees je ervan bewust dat je nooit 100% zekerheid hebt dat je geen zorgkosten maakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Een andere manier om op zorgkosten te besparen is om geen, of zo weinig mogelijk, aanvullende verzekeringen af te sluiten. Het bekendste voorbeeld hiervan is de tandartsverzekering. Reken eens uit wat deze extra verzekering per jaar kost: meestal is dat een flink bedrag. Als je minder tandartskosten verwacht dan dit bedrag, kun je beter je tandartsrekeningen zelf betalen.

Soms kun je gebruik maken van collectiviteitskorting op je zorgpolis, bijvoorbeeld via je werkgever. Dit kan aantrekkelijk zijn en een paar procent kosten besparen. Maar let op, het kan dan nog steeds zo zijn dat er een (budget)polis is waarvan de premie zonder enige korting lager is dan die van een polis met collectiviteitskorting!

Nog een kleine tip (alle kleine beetjes helpen immers), kijk of je het totale bedrag voor het hele jaar ineens kunt betalen. Vaak krijg je dan 1 tot 3% korting op de premie van je zorgverzekering.

Vergelijk en bespaar op je zorgverzekeringVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Bespaartip 5: Stap ieder jaar over van energiecontract

Elk jaar opnieuw je energiecontract vergelijken en overstappen naar een goedkopere leverancier levert op twee manieren voordeel op:

  1. Je krijgt steeds een welkomstkorting - vaak meer dan honderd euro;
  2. en je geniet van de lagere tarieven van je nieuwe leverancier.

Vaak is een energiecontract voor onbepaalde tijd: je kunt dan elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt, check dan wel even van tevoren de opzegtermijn.

Wat veel mensen ervan weerhoudt om over te stappen, is dat ze denken dat het veel gedoe is. Dat valt best mee: het begint met een goede vergelijking maken. Wil jij weten hoeveel je kunt besparen door over te stappen naar een goedkopere leverancier? Vergelijk hieronder alle energieleveranciers!

Besparen door overstappen met energieVergelijken

Bespaartip 6: Wees zuinig met je energieverbruik

De energierekening heeft vaak een groot aandeel in je maandelijkse lasten. Daar valt veel op te besparen. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tips om te besparen op vaste lasten door minder energieverbruik. Je zult al snel een verschil merken:

  • Verwarm je woning efficiënter. Verwarm bijvoorbeeld geen ruimtes waar niemand is. Sluit deuren van verwarmde ruimtes zodat er geen warmte ontsnapt. Probeer ook eens de verwarming standaard 1 of 2 graden lager te zetten. Je bent vaak gewend aan een bepaalde temperatuur in huis, dus waarschijnlijk kost het wat tijd om aan de nieuwe, lagere standaardtemperatuur te wennen. Na een tijdje weet je niet beter meer, maar merk je het wel aan je energiekosten. De temperatuur in huis een graad lager zetten kan namelijk wel 6 tot 8% van je verwarmingskosten schelen.
  • Ga korter douchen en ga minder vaak in bad. Een paar minuten korter douchen heeft al een positief effect op je energierekening. Een bad nemen verbruikt drie keer zoveel water als douchen!
  • Kies voor een waterbesparende douchekop. Als je aan het douchen bent merk je het verschil met een standaard douchekop amper, maar met een waterbesparende douchekop verbruik je tot wel 60% minder water. Je bespaart ook nog eens op gas, want die 60% minder water betekent ook 60% minder om te verwarmen!
  • Wees zuinig met verlichting. Laat geen lampen branden in lege kamers. Vervang gloeilampen door led-lampen: led-lampen zijn zuiniger en gaan ook nog eens langer mee.
  • Wees zuinig met je wasmachine. Spaar je was op: één keer met een volle wasmachine draaien kost minder energie dan veel kleine wasjes doen.
  • Denk je erover een nieuwe wasmachine of droger te kopen? Kies dan voor een zuinig exemplaar. Let op het energielabel: A+++  is de zuinigste variant. Is deze iets duurder dan een minder zuinig apparaat? Op de lange termijn verdien je dit verschil zo weer terug!
  • Let op de stand van koelkast en vriezer. Voor de koelkast is 4 graden en voor de vriezer -18 graden een prima standaardtemperatuur. Kouder zetten is niet nodig en kost vaak juist meer energie.
  • Zet je vaatwasser alleen aan als deze vol is. Voor de vaatwasser geldt eigenlijk hetzelfde principe als voor je wasmachine: één keer een volle vaatwasser aanzetten is zuiniger dan meerdere keren een paar dingetjes afwassen.
  • Let op sluipverbruik van elektrische apparaten. Tegenwoordig hebben bijna alle apparaten een stand-by functie. Dat kan erg handig zijn, je apparaten starten meestal sneller op uit stand-by dan bij een ‘koude’ start. Maar al die kleine stand-by lampjes op al die apparaten zorgen voor sluipverbruik van elektriciteit. Zoveel mogelijk alle apparaten helemaal uitzetten kan je op jaarbasis enkele tientjes schelen.

Wil je nog meer en uitgebreidere tips om energie te besparen? Lees dan ons eerder verschenen blogartikel over energie besparen hier!

energie besparen

Bespaartip 7: Goedkoper mobiel abonnement of prepaid

Je mobiele abonnement is ook een van je vaste lasten die veel mogelijkheden biedt om erop te besparen. Stap bijvoorbeeld over op een goedkope aanbieder. Dit hoeft niet ten koste te gaan van kwaliteit. Prijsvechters als Simpel, Lebara of Simyo gebruiken namelijk dezelfde netwerken als grote namen zoals KPN, T-Mobile en Vodafone.

Waar je ook op kunt bezuinigen is het toestel zelf. Soms kom je in de verleiding om een duur abonnement te nemen omdat daar het nieuwste model telefoon bij zit. Er zijn echter ook goedkopere andere manieren om aan een mooie telefoon te komen, zodat je daarbij een goedkoper abonnement af kunt sluiten:

  • Kies voor tweedehands of refurbished: kijk eens op Marktplaats, of bij aanbieders van refurbished telefoons: deze zien er vaak als nieuw uit, zijn gecontroleerd maar zijn stukken goedkoper dan splinternieuwe telefoons.
  • Kijk goed rond in je eigen netwerk: is er een vriend, collega of familielid die een nieuwe telefoon wil kopen, en af wil van zijn of haar huidige telefoon, die nog in prima staat is?
  • Kijk eens op veilingsites. Bedrijven willen soms van hun apparatuur af. Dat kan zijn door een faillissement, maar ook door vernieuwing. Dan kun je soms een mooi en redelijk nieuw toestel kopen voor een veel lagere prijs dan in de winkel.

Een belangrijke vraag is hoeveel je jouw mobiel gebruikt. Is dat weinig, stap dan over op prepaid. Je betaalt dan alleen wat je gebruikt en betaalt niet onnodig voor belminuten of MB’s die je niet gebruikt.

Wil je direct weten hoeveel je kunt besparen op de vaste lasten van je mobiele telefoon door over te stappen naar een ander abonnement? Check hieronder onze mobiele abonnementen vergelijker!

Vergelijk en bespaar op je mobiele abonnementVergelijken

Bespaartip 8: Sluit je hypotheek over

De hypotheekrente is historisch laag. Dat is al een tijdje zo en het ziet er naar uit dat dit voorlopig nog wel even zo blijft. Dat is natuurlijk mooi als je een nieuwe hypotheek af gaat sluiten, maar ook met een bestaande hypotheek kun je besparen op vaste lasten door te profiteren van de lage rente. Door je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente bij een andere aanbieder.

Bedenk wel dat oversluiten nooit gratis is: stap je over naar een andere hypotheekverstrekker, hou dan rekening met verschillende kosten: zoals taxatie-, bemiddelings- en notariskosten en waarschijnlijk ook advieskosten. Bij elkaar is dat al snel enkele duizenden euro’s. Daar komt vaak nog een boete voor vervroegd aflossen van je huidige bank bij. Al deze kosten zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar.

De belangrijkste vraag is dus bij het oversluiten van je hypotheek: zijn de besparingen door de lagere rente groter dan de kosten? Vaak is dat het geval, maar het is belangrijk om dit van tevoren goed uit te rekenen.

Wil of kun je jouw hypotheek niet oversluiten, maar heb je wel wat spaargeld? Dan is er nog een manier om je hypotheeklasten te verminderen: tussentijds aflossen. Dit gebeurt steeds vaker omdat de spaarrente extreem laag is. Op je spaarrekening levert je spaargeld zo goed als niets meer op, maar door het te gebruiken voor tussentijds aflossen breng je wel jouw vaste lasten omlaag.

Extra aflossen op je hypotheek levert meer op dan een sparen

Op een spaarrekening levert je spaargeld bijna niets op. Door extra af te lossen kun je veel besparen.

Bespaartip 9: Maak gebruik van toeslagen

Krijg je wel alle toeslagen waar je recht op hebt? Ons belastingstelsel kent bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag om iedereen te helpen voor wie het moeilijk is om elke maand huur- en zorgkosten op te brengen. Daarnaast is er de kinderopvangtoeslag en ook het zogenoemde kindgebonden budget valt onder de toeslagen.

Met name eenoudergezinnen kunnen vaak aanspraak maken op de financiële tegemoetkomingen. Voor specifiek deze groep heeft Knab een artikel gepubliceerd met een overzicht van de regelingen, de voorwaarden en hoe je deze aan kunt vragen.

Misschien heb jij ook wel recht op een of meerdere toeslagen? Je inkomsten moeten dan wel onder een bepaalde grens zitten. Wil je meer informatie over toeslagen? Of berekenen of je voor een toeslag in aanmerking komt? Ga dan naar de site van de Belastingdienst!

belastingen en toeslagen

Bespaartip 10: Vraag om ontheffing gemeentelijke belastingen

Gemeentelijke belastingen lopen vaak op tot een fors bedrag per jaar. Is het voor jou moeilijk dit bedrag op te brengen? Dan kun je de gemeente vragen om kwijtschelding. Of je hiervoor in aanmerking komt beoordeelt de gemeente op basis van je vermogen, inkomen en uitgaven.

Wil je weten wat er precies allemaal mogelijk is, en hoe je voor kwijtschelding in aanmerking komt, kijk dan op wanneer kom ik in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Extra tip: ontvang meer bespaartips in je mailbox!

Ik hoop dat je iets aan deze bespaartips hebt gehad. Wil je nog meer tips om te besparen op je vaste lasten? Wij sturen zo af en toe nieuwe tips per e-mail. Wil je deze tips ook in je mailbox ontvangen? Laat dan hier je e-mailadres achter.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

  • Rijksoverheid
  • Belastingdienst

Gerelateerde artikelen

lagere gas en stroomtarieven
Variabele stroom- en gastarieven per 1 januari opnieuw omlaag

Femke 19 december 2020

Voor het derde half jaar op rij dalen per 1 januari 2021 de energietarieven opnieuw. Het gaat om de variabele tarieven, maar dit heeft ook invloed op nieuwe contracten met vaste tarieven. Daarentegen gaan de netbeheerkosten juist omhoog. Wat betekent dit voor de energierekening?

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

goedkopere energieprijzen eneco nuon
Energieprijzen goedkoper voor Nuon en Eneco klanten

Eric 3 juni 2019

Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.

sneller internet KPN glasvezel
KPN versnelt aanleg glasvezel, in 2025 meerderheid woningen aangesloten

Frank 30 november 2020

KPN versnelt de komende jaren de uitrol van glasvezel. Glasvezel is namelijk sneller, stabieler en ook nog eens onderhoudsvriendelijker dan de bestaande koperleidingen. KPN ziet graag dat het aan aansluitingen over 5 jaar is verdubbeld. Om dit te bereiken investeert KPN de komende jaren 3,5 miljard euro.