hoe werkt een warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Het apparaat is elektrisch en haalt de warmte uit de buitenlucht of de bodem. Met een warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig en wordt daarom ingezet om woningen gasloos te maken.

Type warmtepompen

Er zijn meerdere type warmtepompen die je kunt onderverdelen in twee soorten systemen:

  1. Een warmtepomp die volledig elektrisch is en daarmee de verwarmingsketel op gas helemaal vervangt.
  2. Een hybride warmtepomp. Dit is een combinatie met een gasgestookte cv-ketel. Als de warmtepomp door extreme kou tekort capaciteit heeft om de woning te verwarmen springt de cv-ketel bij.

Daarnaast zijn er verschillen in welke bron wordt gebruikt om de warmte uit te onttrekken en hoe de warmte binnenshuis wordt afgegeven.

Bronnen kunnen zijn:

Het afgeven van de warmte in de woning kan via een luchtsysteem of via een watersysteem. Bij een watersysteem kunnen eventueel bestaande radiatoren of vloerverwarming worden gebruikt. Ook kan het systeem dan dienen voor warm kraanwater en de douche.

warmtepomp op bodemwarmte

Illustratie van een warmtepomp met de bodem als bron.

Voor een uitgebreide beschrijving van de verschillende typen en de toepassingen verwijzen we je naar dit artikel op Warmtepompplein.

Warmtepomp niet geschikt voor iedere woning

Niet iedere woning kan zondermeer overschakelen op een warmtepomp. Het is belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is, daarom zijn vooral oudere woningen vaak minder geschikt.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met de motor van een koelkast. Deze motor haalt de warmte uit het koel- en vriesvak waardoor de temperatuur zakt. De warmte wordt vervolgens aan de achterkant uitgestoten.

De warmtepomp doet feitelijk hetzelfde. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht of bodem en geeft deze warmte via vloerverwarming af in de woning.

Omgekeerde airco

Een andere en misschien nog betere vergelijking is die met een airconditioning systeem. Een airco haalt de warmte lucht uit de woning en stoot het buiten af. De warmtepomp doet het omgekeerde. Sommige warmtepompen kunnen overigens omgekeerd werken waardoor ze in de zomer ook als airco kunnen worden gebruikt.

Omdat de warmtepomp water kan verwarmen is het ook geschikt als warmwaterbron voor de kraan en de douche.

Rendement

Omdat de warmtepomp elektrisch is zal het elektriciteitsverbruik uiteraard stijgen. Toch is de gemiddelde besparing op de energierekening zo’n 300 euro ten opzichte van een traditionele cv-ketel.

Doordat in plaats van gas elektriciteit wordt gebruikt is het in combinatie met zonnepanelen mogelijk om nog meer te besparen op de energierekening of zelfs de woning energieneutraal te maken.

Kosten en levensduur van een warmtepomp

Een warmtepomp vergt een behoorlijke investering. De pomp zelf inclusief vakkundige installatie zal minimaal zo’n 6000 á 7000 euro kosten. Bij de aanschaf kun je mogelijk in aanmerking komen voor subsidie.

Als je een wat oudere woning hebt moet je mogelijk echter nog flink investeren in het verbeteren van de isolatie.

De levensduur is bij goed onderhoud naar verwachting zo’n 15 tot 20 jaar.

Vind jouw ideale energiecontractVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 9 september 2020
Laatste update: 14 september 2020