termijnbedrag energie

Wat is het voorschotbedrag voor energie?

Het voorschotbedrag is het bedrag dat je maandelijks aan de energieleverancier betaalt voor stroom en gas. Het wordt ook wel termijnbedrag of maandbedrag genoemd. Zoals het woord als zegt is het een voorschot, de definitieve kosten worden één maal per jaar vastgesteld op basis van de meterstanden, het daadwerkelijke energieverbruik dus.

Blijkt dat je met de maandelijks voorschotbedragen meer hebt betaald dan wat je daadwerkelijk aan gas en stroom verbruikt? Dan krijg je het verschil terug. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je meer energie hebt verbruikt, in dat geval zul je moeten bijbetalen.

Hoe wordt het termijnbedrag bepaald?

Wat je per maand moet betalen wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde energieverbruik over de laatste drie jaar voor jouw woning.

Aanpassen termijnbedrag

Overigens bieden alle energieleveranciers de mogelijkheid om het termijnbedrag aan te passen. Wel verschilt het per leverancier wat hierin de mogelijkheden zijn. Zo kun je bij sommige leveranciers ongelimiteerd aanpassen terwijl dat bij anderen een maximum aantal keer per jaar kan. Ook stellen de meeste leveranciers een grens voor hoeveel je het omlaag kan aanpassen. Dit doet men om de consument te beschermen, zodat bij de jaarafrekening niet onverwacht veel bijbetaald moet worden.

Waarom een voorschotbedrag?

Met de komst van slimme meters in het voor netbeheerders en leveranciers mogelijk om vaker het daadwerkelijke verbruik van elektriciteit en gas uit te lezen, dat zou zelfs dagelijks kunnen. Hiermee zou het ook mogelijk zijn om per maand gewoon het daadwerkelijke energieverbruik af te rekenen.

Toch wordt dit vooralsnog door geen enkele energieleverancier gedaan. De reden hiervoor is dat vooral het gasverbruik tussen de zomer en de winter nogal verschilt. Je zou dan in de zomer een hele lage energierekening hebben en in de winter juist een hele hoge. Door te werken met dit systeem van voorschotbedragen zijn je lasten voor energie over het hele jaar gelijk en dat voorkomt financiële verrassingen.

Vind jouw ideale energiecontractVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 4 juni 2019
Laatste update: 1 februari 2020