Greenchoice windmolens Hartelkanaal

Windmolenpark Greenchoice krijgt 10 Megawattuur batterij voor opslag windenergie

Frank 16 juli 2019 Categorie: Energie,

Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.

Nederland wekt steeds meer duurzame energie op

Gelukkig wordt in ons land steeds meer energie op een duurzame manier opgewekt. We gebruiken daarvoor in Nederland voornamelijk wind en zonne-energie. Met deze overschakeling naar duurzame energie hebben we er echter ook een probleem bijgekregen. Hoe kunnen we deze energie het beste opslaan? Met wind en zonne-energie zijn we namelijk geheel afhankelijk van het weer. ‘s Nachts is er geen zon, en als het windstil is heb je niets aan windmolens. Daarnaast zijn er ook periodes van overcapaciteit die onbenut blijven. En dat is erg jammer.

Met het plaatsen van grote batterij systemen kunnen we de overcapaciteit opslaan voor later. We kunnen de energie dan gebruiken op windstille, mistige dagen als de wind en zonne-energie het laten afweten.

68 gigawattuur per jaar

De overstap naar duurzame energie wordt hierdoor stabieler. Dat is erg belangrijk om de transitie succesvol te laten verlopen. Het aandeel groene stroom kan daarna uitgebreid worden.

Video van Greenchoice over de megabatterij.

Momenteel is het windmolenpark Hartelkanaal, dat eigendom is Greenchoice, goed voor 68 gigawattuur per jaar. Dat gebeurt met behulp van acht windturbines in de Rotterdamse haven. Met de ingebruikname van de batterij kunnen de molens ook energie leveren als er een overcapaciteit is, waardoor het hele systeem steeds effectiever zal worden. Het is niet langer nodig om windmolens uit de wind te draaien en stil te zetten. Gelukkig is er nu een einde gekomen aan deze verspilling.

Werken aan een stabieler Europees energienetwerk

Greenchoice is van plan om ook bij andere windmolenparken dergelijke megabatterijen te plaatsen, als het project in Hartelkanaal succesvol is gebleken. Dit is nodig om het Europese stroomnet in balans te houden en Greenchoice wil daar graag een bedrage aan leveren.
De laatste jaren worden opslagbatterijen steeds vaker ingezet. Nieuw is het systeem dus niet. Ze worden al langer gebruikt, maar dan op veel kleinere schaal en als tijdelijke elektriciteitsvoorziening. Denk hierbij aan evenementen, festivals en concerten. Maar ook als stroomvoorziening op plaatsen waar nog geen stroom is, zoals op een bouwwerf. De batterij vervangt hierbij de milieubelastende en lawaaierige dieselgenerator.

Wil jij ook voor duurzame energie gaan?

Als je zelf ook je steentje wilt bijdragen aan een betere en schonere wereld met duurzame energie dan kan dat. Je kiest dan het beste voor een energieprovider die een zo groot mogelijk aandeel groene stroom levert.

Doe de test!!

In de vergelijker voor energie kun je aangeven wat je wilt. Kies voor “duurzame energiepakketten” en kijk welke aanbieder als beste uit de bus komt.

Doe de energietest!Vergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Greenchoice

Gerelateerde artikelen

biomassacentrale in Diemen
Twijfels over biomassa: de Vattenfall centrale in Diemen op losse schroeven

Eric 2 juli 2020

In Diemen zou de grootste biomassacentrale van Nederland komen. Energiemaatschappij Vattenfall, de initiatiefnemer voor de bouw van deze centrale, heeft dit echter op de lange baan geschoven. Pas halverwege volgend jaar wil het concern een definitief besluit nemen over de bouw van de biomassacentrale bij Diemen. Het project ligt trouwens niet helemaal stil: voorlopig gaan de voorbereidingen voor de bouw nog wel door.

groenste energieleverancier
Wie is de groenste energieleverancier van Nederland?

Femke 26 november 2020

Ieder jaar doen de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE samen onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Daarmee willen deze organisaties stimuleren om duurzame keuzes te maken. Uit het onderzoek volgt een ranglijst genaamd Stroomranking. Onlangs kwam de Stroomranking editie 2020 uit.

warmtepomp weetjes
Warmtepomp- en andere weetjes over duurzame energieoplossingen

Frank 30 november 2021

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Voor steeds meer mensen is dit een aanleiding om eens te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparende en duurzame oplossingen. Zonnepanelen, een warmtepomp, of toch eerst maar je woning isoleren?

Coolblue nu ook energieleverancier
Een nieuw groen energiebedrijf: Coolblue Energie

Femke 28 januari 2021

Vanaf heden is er een verrassende nieuwe energieleverancier op de markt: Coolblue Energie. Eerder was de bekende webwinkel al in de markt van zonnepanelen gestapt, waar nu dus een heus energiebedrijf bij komt. Coolblue wil het met de eigen energiemaatschappij anders doen dan de andere leveranciers.