energie van windmolens

Recordaantal overstappen naar andere energieleverancier

Eric 12 februari 2019
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie,

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Dit blijkt uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) én diverse online prijsvergelijkers. ACM heeft becijferd dat 1,4 miljoen Nederlanders zijn geswitcht.

Tot 300 euro besparen op energie

De berichtgeving voor de stijgende energiekosten in 2019 is blijkbaar massaal gehoord. In het najaar van 2018 werd bekend gemaakt dat de rekening voor gas en elektriciteit in 2019 fors duurder zal worden. Dit word veroorzaakt door stijgende gas- en olieprijzen, maar ook door extra klimaatbelastingen. Een gemiddeld huishouden gaat tientallen euro's per maand meer betalen voor energie.

Door via een online prijsvergelijker, zoals KiesZeker, over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota. Dit komt doordat je bij een overstap profiteert van actietarieven en dikwijls een welkomstkorting of cashback. Hiermee kan dus de prijsverhoging grotendeels gecompenseerd worden. Diverse vergelijkssites voor energie zagen het aantal overstappers in 2018 groeien met maar liefst 10 tot 15 procent.

Prinsjesdag

De grootste groei werd in de laatste maanden van het jaar geconstateerd door de vergelijkingssites. Vooral in de weken na Prinsjesdag kwamen consumenten in actie. Toen werd door het kabinet namelijk bekend gemaakt dat de belasting op gas en licht fors zou gaan stijgen. Tussen eind september en eind december lag het aantal bezoekers bij Gaslicht 40 procent hoger en Pricewise registreerde in november en december één derde van alle overstappers over het hele jaar.

Na Prinsjesdag bleef de betaalbaarheid van energie het nieuws beheersen, ook door het in december gepresenteerde klimaatakkoord. Daardoor bleef bij consumenten de prikkel om over te stappen. Veel van de overstappers switchte overigens voor de eerste keer van energieleverancier. Zij zaten jarenlang bij dezelfde energiemaatschappij, simpelweg omdat ze tevreden waren of zich er sowieso niet eerder in hadden verdiept. Door de berichten in het nieuws zijn zij "wakker geschud".

Stijgende trend

ACM zegt dat het aantal overstappers van 1,4 miljoen ongeveer honderdduizend meer is dan in 2017, wat neerkomt op een toename van 7,7 procent. Nadat tot 2017 de cijfers een aantal jaar min of meer gelijk bleven ziet ACM dus nu weer een opwaartse trend. Wel moet aangetekend worden dat dit nog voorlopige cijfers zijn, in mei worden de definitieve cijfers bekend.

De vergelijkingssite Gaslicht.com verwacht dat het aantal overstappers hoog zal blijven. De website noteerde in januari 20 procent meer aanmeldingen dan in januari 2018. Men denkt dat veel mensen deze maanden nog in actie komen doordat nu hun voorschotbedrag voor energie met tientjes omhoog gaat.

Klimaatakkoord

Verder zal meespelen dat het kabinet later dit jaar een besluit neemt over het klimaatakkoord. Dan wordt duidelijk welke voorstellen uit dit akkoord uitgevoerd gaan worden en wat Nederlanders hiervoor gaan betalen. Dit zal ook invloed gaan hebben op de energierekening.

Energie vergelijken en overstappenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

  • Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Gerelateerde artikelen

energierekening
Jouw energie maandbedrag. Hoe wordt deze berekend?

Femke 10 januari 2019

Ook in 2019 stijgen de energieprijzen weer door toedoen van belastingverhogingen. Dit is natuurlijk van directe invloed op het voorschotbedrag dat je maandelijks betaald aan de leverancier. Een goed moment om de totstandkoming van jouw maandbedrag eens nader te bekijken.

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

energiekosten bij thuiswerken
Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips

Femke 11 januari 2021

Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!

cv ketel nog steeds populair
Cv-ketels nog steeds populair, ondanks dat we van het gas af moeten

Femke 7 september 2020

In 2019 steeg de verkoop van cv-ketels, en dat al voor het zesde jaar op rij. Best opmerkelijk als je weet dat de regering wil dat we in de toekomst gasloos gaan leven. Nederland van het gas af: het gaat tot nu toe niet bepaald vanzelf. Gaat het op deze manier wel lukken om de doelstelling van het regeringsbeleid te halen: Nederland aardgasvrij in 2050?