BKR registratie bij abonnement met telefoon

Nieuwe mobiele telefoon en BKR-registratie

Bregje Update: 27 februari 2023
Leestijd 5 minuten Categorie: Mobiel,

Heb jij binnenkort een nieuwe telefoon nodig? Kies je dan voor een mobiel abonnement met nieuwe smartphone of een Sim Only abonnement? En waarom?

Op onze website kun je nu naast Sim Only abonnementen, ook telefoon abonnementen inclusief nieuwe telefoon vergelijken. We willen je daarom graag eerlijk en transparant informeren over BKR-registraties die je soms krijgt bij het afsluiten van een mobiel abonnement met smartphone.

Mobiele providers zijn verplicht om hun klanten aan te melden bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) wanneer de telefoon uit het abonnement duurder is dan € 250,-. Dat komt doordat in het maandelijkse bedrag van je mobiele abonnement met telefoon eigenlijk een lening voor het aankoopbedrag van de telefoon is verwerkt.

Het voordeel van een mobiel abonnement met telefoon is dat je niet in een keer een groot bedrag hoeft af te rekenen. De kosten voor de telefoon spreid je over bijvoorbeeld 1 of 2 jaar. Het nadeel van het afsluiten van zo’n abonnement met telefoon is dat je hierdoor een BKR-registratie kan krijgen. Dit hoeft niet erg te zijn, maar het is wel goed om dit vooraf te weten.

In dit blog ontdek je wat een BKR-registratie eigenlijk precies is, welke gevolgen dit voor jou heeft en hoe je een BKR-registratie kunt voorkomen. Wel zo handig om te weten!

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is een vermelding bij Stichting Bureau Krediet Registratie dat je een lening hebt en die aan het afbetalen bent. Het BKR-systeem legt leningen en kredieten vast, maar ook eventuele betalingsachterstanden van deze leningen.

De BKR-registratie is een extra voorzorgsmaatregel van de overheid om geld lenen minder ‘makkelijk’ te maken. Tijdens de vorige financiële crisis kwamen een hoop mensen in de problemen met betalingen. Daarom scherpte men de regels in 2017 aan.

Soms is het nodig om een lening af te sluiten omdat het anders niet lukt om iets te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek voor een huis of de private lease van een auto. Sluit je een mobiel abonnement af inclusief smartphone, dan is er vaak ook sprake van een lening voor de kosten van de telefoon.

Geldverstrekkers, zoals een bank, willen graag vooraf weten of de persoon aan wie ze geld gaan lenen betrouwbaar is. De registratie bij Stichting BKR is voor kredietverstrekkers een manier om zicht te krijgen op jouw kredietwaardigheid. Zo vormen ze zich een beeld van wie ze voor zich hebben en welk bedrag verstandig is om (extra) uit te lenen.

Positieve en negatieve BKR-registratie

Betaal jij altijd netjes op tijd je leningen af? Dan kan jouw BKR-registratie een bewijs vormen van jouw goede gedrag. Geldverstrekkers gaan dan makkelijker een overeenkomst met jou aan. Als je een tijd lang je leningen niet op tijd betaalt, dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Hiervan krijg je altijd eerst waarschuwingen met herinneringen en aanmaningen.

Kantoor BKR in Tiel

Het kantoor van Stichting Bureau Krediet Registratie in Tiel.

Wanneer krijg je een BKR-registratie als je een mobiel abonnement afsluit met een nieuwe telefoon?

Je krijgt een BKR-registratie wanneer je een telefoonabonnement afsluit waarbij een mobiel inbegrepen is die meer kost dan € 250,-. Dit is in eerste instantie een positieve BKR-registratie en gaat alleen over de kosten van het toestel. Het heeft dus niets te maken met de kosten voor het bellen en internetten.

Sluit je een mobiel abonnement af en is de lening voor de telefoon lager dan € 250,-, dan krijg je geen vermelding. Ook wanneer je van een hogere prijs direct een deel betaalt waardoor de lening lager wordt dan € 250,-, krijg je geen BKR-registratie.

BKR-registratie: wat zijn de gevolgen?

Veel Nederlanders hebben een positieve BKR-registratie. Bijvoorbeeld doordat ze rood kunnen staan bij de bank, een creditcard hebben of een leaseauto. Een BKR-registratie op zichzelf is dus niet iets om je voor te schamen. Zoals te verwachten is, heeft een negatieve BKR-registratie vervelende gevolgen. Heb je een negatieve vermelding, dan kunnen kredietverstrekkers jou op basis van de BKR-registratie als klant weigeren.

Nieuw abonnement met smartphone?

Stel, je kreeg in de afgelopen jaren door omstandigheden een negatieve BKR-registratie. Nu is het dringend tijd voor een nieuwe telefoon en ben je van plan een abonnement af te sluiten. Dan kan het zomaar zo zijn dat de telefoonaanbieder een streep door je plannen zet. De provider controleert namelijk in het BKR-systeem of jij de lening voor de telefoon wel kunt betalen aan de hand van andere leningen die openstaan en ziet dan jouw negatieve vermelding staan.

Hypotheek afsluiten en de hoogte van de lening

Nu is het kopen van een nieuwe telefoon nog te overzien. Het is goed mogelijk deze te kopen zonder abonnement. Lastiger wordt het wanneer je in de nabije toekomst bij de bank aanklopt voor een lening, bijvoorbeeld een hypotheek. Zelfs als jij altijd op tijd betaalde en er geen vuiltje aan de lucht lijkt, heeft het hebben van een BKR-registratie toch invloed.

Bij het aanvragen van een hypotheek kijkt de bank in het BKR-systeem naar alle andere leningen die openstaan. Dat heeft invloed op hoeveel je nog bij de bank kunt lenen. Heb je een registratie doordat je een lening hebt voor een telefoon die meer dan € 250,- kost? Dan neemt de kredietverstrekker de kosten van deze lening mee in zijn berekening. Staan de telefoons van je kinderen op jouw naam, dan telt dat ook mee. Ook al kun je met een positieve BKR-registratie aantonen dat je van goede huize bent, door de andere leningen krijg je toch een minder hoge hypotheek.

Wat kan je doen om een BKR-registratie te voorkomen?

Wil je een nieuwe smartphone, maar wil je geen vermelding bij het BKR? Dat kan op de volgende manieren:

 1. Blijf onder de grens van 250 euro
  Kies een telefoon uit die minder waard is dan € 250,-. Of spreek af dat je bij het afsluiten van een abonnement met een duurdere telefoon direct een deel afrekent, zodat de lening onder de grens van € 250,- komt.
 2. Koop een los toestel en sluit een Sim Only abonnement af
  Heb je genoeg spaargeld? Overweeg dan om jouw gewenste mobiel los te kopen. Je hebt dan niets te maken met leningen. Je kunt hierbij ook overwegen een refurbished telefoon te kopen, deze gebruikte telefoons zijn als nieuw, maar wel aanzienlijk goedkoper. Vervolgens sluit je een voordelig Sim Only abonnement af.
 3. Leen geld van vrienden of familie
  Is de telefoon van jouw dromen duurder dan € 250,-, maar heb je op dit moment geen extra geld dat je kunt missen? Misschien kun je onderhands wat lenen van een vriend of familielid. Met wat hulp kun je op die manier toch onder de grens van € 250,- blijven, door een deel van de kosten direct af te betalen.
 4. Lease een telefoon
  Tegenwoordig kun je ook een telefoon leasen of huren. Dit is uiteindelijk misschien wel een duurdere oplossing, maar wel een optie als je een smartphone nodig hebt, maar even niet de financiële middelen daarvoor. Door een telefoon te huren sluit je geen lening af.
Samsung logo
Een voordelige telefoon rechtstreeks bij Samsung kopen!

Wil je een losse telefoon kopen om een BKR-registratie te vermijden? Kijk dan eens in de webshop van Samsung zelf!

Of klik hier.

Mobiel abonnement afsluiten met smartphone?

Na het lezen van dit blog weet je precies waar je op moet letten bij het afsluiten van een mobiel abonnement. Een BKR-registratie hoeft niet per se negatief te zijn. Het kan ook een bewijs zijn van jouw goede betaalgedrag. Wees je er wel bewust van dat het afsluiten van leningen mogelijk invloed kan hebben op jouw toekomstplannen voor de korte termijn.

Kies je voor een abonnement met telefoon of kies je toch voor een Sim Only abonnement? Wat je ook kiest, op onze website kan je beide soorten abonnementen makkelijk met elkaar vergelijken.

Vergelijk abonnementen mét en zónder telefoonVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

 • Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR)

Gerelateerde artikelen

wifi problemen oplossen
Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 29 maart 2023

Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Problemen met  streamen, trage wifi snelheid, minuten bezig om mailtjes te verzenden of ontvangen etc. Mocht je deze wifi problemen herkennen, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.

internetten op je vakantieadres
Bereikbaar en online blijven op vakantie onze tips

Eric Update: 21 februari 2023

Nu de vakanties weer voor de deur staan is het nuttig om de mogelijkheden en valkuilen van bereikbaar en online zijn op je vakantieadres weer eens op een rij te zetten. Of je nu in Nederland blijft, in Europa of naar een land buiten Europa gaat, het is altijd weer opletten dat je geen torenhoge kosten maakt met je bel- en internetgedrag.

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje Update: 3 mei 2021

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!