groene stroom levering

Hoe komt groene stroom uit jouw stopcontact?

Eric 17 september 2019 Categorie: Energie,

Bij het kiezen van een energiecontract kun je ook het gewenste type stroom kiezen. Duurzame groene stroom? Of mag het ook gewoon zogenoemde grijze stroom, stroom uit traditionele centrales, zijn? Daarnaast kun je bij groene stroom dan ook nog de herkomst kiezen, wil je duurzame energie uit pure Hollandse bronnen of mag het ook uit een ander Europees land komen?

Vervolgens kun je per energiepakket zien uit welke type bronnen de leverancier de elektriciteit levert. Wil je windenergie, zonne-energie, stroom uit biomassa, uit waterkracht of kernenergie? De energieleverancier maakt de herkomst volledig inzichtelijk en jij hebt de keuze.

groene stroom vergelijken

In onze vergelijker kun je type en bron kiezen.

Maar een vraag die wij zo nu en dan krijgen is: hoe zorgt de energieleverancier er voor dat precies dat type stroom uit mijn stopcontacten komt? Bij het wisselen van aanbieder of contract gebeurt er immers niets met de aansluiting op de elektriciteitskabel of de meter. Ik blijf aangesloten op dezelfde kabel als mijn buurman die gewoon grijze stroom afneemt.

Een goede en begrijpelijke vraag, waarop het antwoord in eerste instantie simpel is: feitelijk krijg je ook precies dezelfde stroom geleverd als de buurman en alle andere huishoudens in de wijk. Ongeacht of de buren nu een energiecontract hebben voor groene of voor grijze stroom, uit Nederland of uit Europa.

Dit antwoord is wellicht een deceptie, want je kiest niet voor niets bewust voor duurzame energie. Het goede nieuws is dan ook dat het niet zo simpel ligt als dit antwoord. Je bent namelijk wel degelijk duurzaam bezig als je voor groene stroom kiest!

Stroom uit het stopcontact is een mix van groen en grijs

Jouw groene stroom is dezelfde als de grijze stroom van de buurman

Op het eindpunt van de levering van elektriciteit is de stroom dan wel voor iedereen dezelfde stroom, het verschil wordt gemaakt bij het beginpunt van de levering, of eigenlijk bij de opwekking. De stroom die door de netbeheerder in het elektriciteitsnet wordt gestopt is een mix van energie uit alle verschillende bronnen. Hoe meer stroom er door eindklanten zoals jij en ik wordt afgenomen uit een bepaalde type bron, hoe meer er van die bron wordt toegevoegd aan het net.

Handel in groene stroom certificaten

Dat is althans de eenvoudige theorie, in de praktijk ligt het heel wat gecompliceerder. In de praktijk werkt het namelijk met groene stroom certificaten die GvO’s worden genoemd, wat weer staat voor Garanties van Oorsprong. Ieder opgewekt megawattuur duurzame stroom, ofwel hernieuwbare elektriciteit, krijgt zo’n GvO. Dit is dan het certificaat dat bewijst dat de stroom daadwerkelijk groen is opgewekt en hiermee is ook de exacte bron traceerbaar. Deze certificaten worden verhandeld tussen energieleveranciers door heel Europa.

Als jij groene stroom afneemt bij een bepaalde energie aanbieder, dan is deze aanbieder verplicht om net zoveel GvO certificaten in te kopen als dat jij en alle andere groene stroom klanten aan stroom verbruiken. Met deze certificaten bewijst de energieleverancier dus dat op een bepaald moment op een bepaalde plaats duurzame elektriciteit is opgewekt voor jouw afname.

Veel hernieuwbare stroom komt uit het buitenland

Nu is het zo dat in Nederland in 2018 voor ongeveer 75% groene stroom wordt afgenomen door consumenten en bedrijven. Maar de in ons land opgewekte duurzame elektriciteit was slechts zo’n 16% van het totaal. Ruim 80% van de elektriciteit wordt in Nederland dus nog opgewekt uit kolen en gas, wat zeker niet groen is.

In Nederland wordt 75% groen stroom geleverd

Maar slechts 16% stroom wordt groen opgewekt

Om toch aan de vraag naar groene stroom te kunnen voldoen kopen de energieleveranciers daarom GvO certificaten uit het buitenland in. Vooral Noorwegen heeft een overschot aan de certificaten omdat dit land veel duurzame elektriciteit produceert uit waterkrachtcentrales terwijl het land dunbevolkt is. In Noorwegen wordt sowieso uitsluitend groene stroom gebruikt en aan het systeem van GvO certificaten hechten de Noren daarom ook niet zoveel waarde. De meeste van deze certificaten worden dan ook verkocht aan het buitenland.

waterkrachtcentrale in Noorwegen

Veel hernieuwbare stroom komt uit Noorse waterkrachtcentrales.

Kritiek op het certificatensysteem

Er is op dit systeem wel het nodige aan te merken. Critici zeggen namelijk dat groene stroom vooral op papier, of liever gezegd digitaal, groen is, maar in de praktijk gewoon uit grijze centrales komt. De duurzaam opgewekte elektriciteit in bijvoorbeeld Noorwegen wordt in de praktijk namelijk gewoon aan de Noorse gebruikers geleverd en niet aan Nederland. Enkel de digitale certificaten worden aan Nederland verkocht. Daardoor, zeggen critici, is er in ons land te weinig stimulans om in duurzame bronnen te investeren.

Let op de herkomst van groene stroom

Door te letten op de herkomst van de hernieuwbare energie kun je hier echter zelf wel wat doen. Als je namelijk specifiek kiest voor groene stroom uit Nederland is jouw energieleverancier verplicht om Nederlandse certificaten in te kopen. Hiermee investeer je dus gegarandeerd in Nederlandse duurzame bronnen.

Overigens schreef De Volkskrant eind 2018 dit kritisch stuk over de verkoop van groene stroom.

Vergelijk groene stroom en check de herkomstVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

energielabel voor huis
Energielabel voor woningen volgend jaar waarschijnlijk fors duurder

Femke 13 oktober 2020

Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren, dan verplicht de Nederlandse overheid je om een definitief energielabel voor het pand te laten registreren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de aanvraagprocedure vanaf 1 januari 2021 ingewikkelder maken en daarmee ook fors duurder!

opzegboete energie
Nieuwe regels rond de opzegvergoeding bij vaste energiecontracten

Femke Update: 8 juni 2023

Sinds juni 2023 gelden er nieuwe regels rond opzegvergoedingen bij vaste energiecontracten. Na een langere periode zonder dergelijke contracten, komen ze nu terug in het aanbod van energieleveranciers. Dit artikel bespreekt wat de opzegvergoeding precies inhoudt, wat er is veranderd en waar je aandacht aan moet besteden bij het afsluiten van een contract.

11 tips voor makkelijk energie besparen
11 tips om energie te besparen

Femke Update: 13 juli 2021

Voor veel Nederlandse huishoudens is de energierekening een grote kostenpost elke maand. Tijdens een koude winter zetten we de verwarming extra hoog en in een hele warme zomer zetten we massaal airco’s en ventilatoren aan. De jaarlijkse rekening kan daardoor onverwachts vervelend uitpakken. Energie besparen is geld besparen!

energiecontract via telefonische verkoop
Kassa: energiecontracten telefonische verkoop ongeldig

Eric 30 januari 2021

Het TV programma Kassa van omroep BNNVARA had zaterdag 30 januari een item over de rechtsgeldigheid van energiecontracten die via telefonische verkoop worden afgesloten. Deze telefonische verkopers zijn tussenpersonen die uit naam van de energieleveranciers energiecontracten verkopen. De ACM stelt dat contracten die op deze manier tot stand zijn gekomen niet rechtsgeldig zijn.