camper verhuren en verzekeren

Je camper verhuren: hoe zit dat met de verzekering?

Eric 21 juli 2021
Leestijd 5 minuten Categorie: Camperverzekering,

De aanschaf van een camper is voor de meeste mensen een behoorlijk grote uitgave. Daarna maken de terugkerende kosten voor onder andere onderhoud, verzekering, stalling en wegenbelasting het bezit van een camper relatief duur. Daarom is het niet verwonderlijk dat steeds meer camperbezitters overgaan tot het verhuren van hun camper. Ze genieten van hun camper tijdens hun eigen vakantie en verhuren deze daarbuiten.

Is dat een goed idee, je camper verhuren? Wat zijn de voor- en nadelen, en hoe zit het met de verzekering en de wegenbelasting?

Is je camper verhuren een goed idee?

Wil je weten of je camper verhuren in jouw situatie een goed idee is? Zet eerst de voor- en nadelen op een rij en weeg deze vervolgens tegen elkaar af. De voordelen van je camper verhuren zijn met name financieel: het levert geld op en je verdient - een deel van - de kosten die je zelf geïnvesteerd hebt in je camper terug. En je spaart kosten voor de stalling uit voor de periodes waarin je jouw camper verhuurt.

Weeg jouw verwachte huurinkomsten af tegen de onderstaande nadelen:

  • De kans op schade is groter, vooral als je huurder weinig of geen rijervaring heeft met grotere voertuigen.
  • Omdat de kans op schade groter is, willen sommige verzekeraars het risico van schade bij verhuur niet verzekeren. Andere verzekeraars vragen hier een verhoogd tarief voor, of beperken de polisvoorwaarden.
  • Schade door huurders kan gevolgen hebben voor jouw no-claimkorting.
  • Bij verhuur van je camper moet je meer wegenbelasting betalen.
  • Verhuur je jouw camper bedrijfsmatig, dan moet je daar belasting over betalen.

Hoe zit het met de verzekering?

Wanneer je jouw camper wil verhuren, check dan van tevoren hoe dit zit bij jouw verzekeraar. Het is niet bij alle verzekeraars mogelijk je camper te verzekeren tegen risico’s bij verhuur. Verzekert jouw verzekeraar verhuur wel, let er dan op hoeveel extra premie je gaat betalen en of er beperkende voorwaarden gelden. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de huurder minimaal 25 jaar oud moet zijn, of een limiet aan de periode dat je camper mag verhuren.

Daarnaast is vaak sprake van een verplicht eigen risico bij schade. Dat kan een aardig bedrag zijn, bijvoorbeeld 750 of 1000 euro per schadegebeurtenis. Een extra eigen risico komt bovenop een eventueel standaard eigen risico.

zelfbouw camper

Ook een zelfbouw camper is prima te verhuren.

Heeft schade door een huurder gevolgen voor je no-claimkorting?

Verhuur je jouw camper en veroorzaakt de huurder schade, dan heeft dit gevolgen voor jouw no-claimkorting. Je bent als verhuurder immers de verzekeringnemer, en dus komen schades voor jouw rekening.

Schades aan verhuurde campers komen best vaak voor. Dat komt deels doordat huurders van campers vaak weinig of geen ervaring hebben met het rijden met grote voertuigen. Bij schade door de schuld van je huurder wordt jouw no-claimkorting lager. Je bent duurder uit door de lagere korting. Daar kan soms nog bijkomen dat de premie voor de verhuurdekking wordt verhoogd.

Nog meer verzekeringskwesties

Nog iets waar je goed op moet letten is je waardegarantie. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld de eerste vijf jaar verzekerd bent voor de nieuwwaarde, aankoopwaarde of taxatiewaarde van je camper, mocht je camper door schade geheel verloren gaan. Bij verhuur vervalt dit doorgaans en krijg je hooguit de dagwaarde uitgekeerd. Dat kan een forse financiële tegenvaller opleveren, want waarschijnlijk is het bedrag dat je dan van de verzekering uitgekeerd krijgt niet voldoende voor de aanschaf van een gelijkwaardige nieuwe camper.

Het is daarnaast ook verstandig om te checken of je camper tegen verduistering is verzekerd bij verhuur. Check bij reizen in het buitenland door de huurder of pechhulp, repatriëring en vervangend vervoer geregeld zijn. Je loopt anders het risico dat bij pech of schade jouw camper achterblijft in het buitenland.

Het verhuren van je camper kan je geld opleveren

Maar daarbij het is wel noodzakelijk dat de verzekeringen goed geregeld zijn!

Hoe zit het met de wegenbelasting?

De motorrijtuigenbelasting is voor een camper veel lager dan voor een personenauto. Dit noemen we het kwarttarief: je betaalt voor je camper een kwart van de belasting in vergelijking met een personenauto.

Ga je jouw camper verhuren, dan geldt het kwarttarief niet meer. Zodra je jouw camper verhuurt ben je het halftarief verschuldigd. Anders gezegd, je wegenbelasting voor de camper verdubbeld, maar is nog wel steeds maar de helft van het tarief van een personenauto.

Schrijf je het kenteken van je camper tijdelijk over op naam van de huurder, bijvoorbeeld voor een half jaar? Dan betaalt de huurder tijdens deze periode de wegenbelasting, en dat is ook in dit geval het halftarief.

Betaal je belasting over de huuropbrengst?

Wanneer je jouw camper maar enkele weken per jaar verhuurt, dan hoef je de huuropbrengst niet op te geven als inkomsten bij de belastingdienst. Verhuur je regelmatiger, of heb je meerdere campers, dan wordt het al snel als bedrijfsmatig gezien. In dat geval moet je wel de huuropbrengst als inkomsten opgeven bij de belastingdienst.

De grens tussen particulier en bedrijfsmatig verhuren ligt helaas niet duidelijk vast. Weet je niet zeker of jouw verhuurinkomsten in de categorie ‘bedrijfsmatig’ vallen, neem dan contact op met een belastingadviseur of met de Belastingdienst.

Denk ook aan je aansprakelijkheid

Als je jouw camper gaat verhuren, dan heeft dit gevolgen voor je aansprakelijkheid. Als er iets mis gaat, kan een huurder jou aansprakelijk stellen en loop je een financieel risico.

Een voorbeeld: stel dat je jouw camper met schade terugkrijgt van een huurder en dat het enige tijd kost om de schade te herstellen. Stel dat je net voor deze periode een overeenkomst om je camper te verhuren met een andere huurder had gesloten: je camper staat echter bij de garage en kan niet verhuurd worden. Deze huurder kan jou dan aansprakelijk stellen en eisen dat je een gelijkwaardige camper beschikbaar stelt ter compensatie. Doe je dit niet, dan kan de huurder een schadevergoeding eisen.

retro camper

Een keer op reis met een retro camper? Ook deze zijn te huur.

Je camper verhuren via een platform

Wil je jouw camper regelmatig verhuren, en niet alleen aan familie of vrienden? Dan is het aan te raden om te verhuren via een platform. Je betaalt dan een percentage commissie, maar daar staat tegenover dat je een aantal zaken uit handen wordt genomen, zoals het opstellen van een juridisch sterke huurovereenkomst. Daarnaast screenen de platforms vaak potentiële huurders enigszins. Kijk eens bij deze camperverhuur platforms:

  • Camptoo: adverteer gratis en betaal pas commissie wanneer je jouw camper daadwerkelijk verhuurt.
  • Goboony: dit platform biedt de mogelijkheid je camper bij verhuur per dag te verzekeren via de eigen Goboony Dagverzekering.
  • PaulCamper: ook hier kun je jouw camper aanvullend verzekeren. PaulCamper heeft naast een site ook een handige app.

Vergelijk camperverzekeringenVergelijken

NL

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.