Ziggo over op digitale tv en radio

Ziggo hervat uitschakeling analoge TV, analoge radio blijft wellicht langer

Frank 4 juli 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Internet & TV,

Nadat door de coronacrisis ook bij Ziggo veel dingen stil lagen komen nu de werkzaamheden weer op gang. De planning van afschakeling van oude diensten heeft hierdoor echter wel vertraging opgelopen. Wat Ziggo klanten nu kunnen verwachten lees je hier.

Uitschakeling analoge televisie

Ziggo was er al enige tijd mee bezig, het per regio afschakelen van de analoge televisiezenders. In de regio’s die de afgelopen maanden stonden gepland voor uitschakeling is dit echter nog niet gebeurd. Vanaf eind maart tot en met juni hebben deze werkzaamheden namelijk helemaal stil gelegen. Dit komt enerzijds doordat de medewerkers van Ziggo door de lockdown en afstandsmaatregelen hun werk moeilijker konden uitvoeren. Anderzijds heeft Ziggo hierbij ook meegewogen dat het voor sommige klanten zeer ongelegen zou komen dat zij in deze onzekere tijden mogelijk problemen zouden ondervinden met de omschakeling naar digitale televisie.

Overigens was voor de crisis al in ruim 75 procent van het Ziggo verzorgingsgebied de analoge TV verleden tijd. Alleen in Noord-Holland en Limburg waren nog gebieden waar klanten analoog konden kijken. Voor deze gebieden geldt nu dat daar in de maand juli toch echt een einde aan zal komen.

Analoge radio via de kabel

Aanvankelijk was het de bedoeling dat ook de analoge FM kabelradio in 2020 zou worden uitgeschakeld. Ziggo wilde dit uiterlijk 31 december doen, dit is namelijk de datum waarop de vergunning van het Commissariaat voor de Media die Ziggo hiervoor nodig heeft afloopt.

Door de coronacrisis heeft dit project echter ook vertraging opgelopen en het is allerminst zeker of eind 2020 nog gehaald gaat worden. Als deze uitschakeling inderdaad uitgesteld gaat worden, dan zal dat slechts tijdelijk zijn en ligt het in de verwachting dat dat ergens in 2021 alsnog zal gebeuren. Het Commissariaat voor de Media heeft al aangegeven dat ontheffing voor uitstel in principe geen probleem zal zijn.

analoge tuner kabelradio

Voorlopig kun je nog even analoge radio via de kabel luisteren.

Alternatieven voor analoge kabelradio

Alternatieven voor analoge radio zijn er echter voldoende. Ten eerste biedt Ziggo via het digitale platform ook digitale radio aan. Ik heb de indruk dat veel mensen dat niet eens weten, maar op de afstandsbediening voor de digitale TV zit ook een knopje “radio”. Als je hierop drukt dan schakelt de digitale decoder over naar de radio modus en kun je naast alle gebruikelijke radiozenders nog vele themazenders extra ontvangen. Het digitale radio-aanbod is veel groter dan dat er via de analoge radio wordt aangeboden.

Een ander alternatief om in huis radio te blijven luisteren is via internet. Met bijvoorbeeld een Google Chromecast kun je het radiosignaal van internet eenvoudig streamen naar je muziekinstallatie. Een tuner heb je dan niet meer nodig.

Wil je toch je oude trouwe FM tuner blijven gebruiken, dan kun je wellicht met een binnenantenne of draadantenne het FM ether signaal oppikken. De FM ether zal op termijn ook afgeschakeld worden, maar daar is vooralsnog geen planning voor en dat zal dus zeker nog jaren gaan duren.

Tot slot is er voor de radio nog de optie DAB+. Dit signaal wordt net als FM ook gratis via de ether verspreid. Hier heb je echter wel een speciale DAB+ tuner voor nodig met een kleine binnenantenne. Je hebt dan in tegenstelling tot FM kabel- en etherradio wel een digitaal signaal.

Ontvang onze adviezen direct in je mailbox

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen en ontvang onze bespaartips als eerste in je mailbox. Laat hier je e-mailadres achter en wij sturen je onze beste adviezen!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Ziggo

Gerelateerde artikelen

Telfort sluit winkels
KPN stopt met Telfort wat is het alternatief abonnement

Eric 25 april 2019

Telfort stopt per 1 mei 2019 met het verkopen van abonnementen voor mobiel en thuis (internet, TV en vast bellen). In januari kondigde moederbedrijf KPN al aan te stoppen met diverse onder eigen naam opererende merken, waaronder Telfort. Hiermee voegt men dus nu de daad bij het woord. Het merk Telfort blijft voorlopig nog wel even bestaan, ondanks dat de verkoop van de diensten en producten stopt.

veilig internetten
Veilig internetten: 8 tips waar je op moet letten

Frank 30 november 2022

Het is uitkijken met wat je doet op het internet. Hackers en andere figuren met minder goede bedoelingen gebruiken het internet om vanuit hun luie stoel geld te verdienen. Met voorzorgsmaatregelen treffen, logisch nadenken en op je hoede zijn voorkom je al heel wat narigheid.

gigabit internet
Delta levert gigabit internet over de kabel

Eric 30 november 2018

Delta, de internetprovider uit Zeeland levert vanaf 1 december een supersnelle gigabit internetaansluiting via het kabelnetwerk in Zeeland, ook wel bekend als Zeelandnet.

hoe kun je online tv kijken
Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden?

Eric Update: 31 januari 2024

Steeds meer mensen kijken tv via internet. In haast elk huishouden zijn er wel meerdere mobiele telefoons en tablets waarop je tv kunt kijken via een internetverbinding. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om tv te kijken via een app of via de browser op je computer of laptop.