waarom zijn de energieprijzen gestegen

Waarom zijn de energieprijzen de afgelopen maanden zoveel gestegen?

Femke 26 mei 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Begin januari waren de energieprijzen de laagste sinds jaren. Dit was mede het gevolg van de mindere vraag naar energie door de coronacrisis. Die daling was dan ook in het tweede kwartaal van vorige jaar ingezet. Nu, zo’n vier maanden na dit laagtepunt zijn de tarieven in korte tijd echter flink gestegen en ben je bij het afsluiten van een nieuw energiecontract gemiddeld maar liefst ruim 100 euro duurder uit dan in januari. Hoe kan dit zo snel omslaan?

De oorzaak van de oplopende tarieven voor gas en stroom

Zowel voor stroom als gas zijn de energietarieven fors gestegen. Ten opzichte van januari liggen de tarieven voor gas en licht ongeveer 20 procent hoger. Er zijn drie oorzaken aan te wijzen voor deze snelle stijging.

Koud voorjaarsweer

Begin april hadden we een paar mooie voorjaarsdagen, maar in de rest van april en ook bijna de hele maand mei is het veel kouder geweest dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Het gevolg hiervan is dat de verwarming langer aanblijft met dus een hoger gasverbruik. Daarnaast is er door de weinige zonuren minder aanbod geweest van goedkope zonne-energie.

De vraag naar energie is hierdoor groter geweest dan verwacht en dat stuwt de prijzen op. De hoeveelheid energie die energiebedrijven inkopen wordt namelijk bepaald op basis van de verwachte vraag. In het voorjaar en de zomer is de energievraag doorgaans lager dan in de koudere wintermaanden en daarom houden de maatschappijen een lagere voorraad aan. Nu de vraag echter aanzienlijk hoger is dan verwacht moet er extra ingekocht worden en door deze extra vraag stijgen de prijzen op de gasmarkt.

Aantrekkende economie

Na een flinke economische dip door de coronacrisis begint de economie nu weer aan te trekken. Dit zie je direct terug in de olieprijs die rap omhooggaat. Niet alleen energie voor thuis wordt duurder, maar ook bij de tank zien we dit terug. De prijs voor benzine en diesel is de laatste maanden ook omhooggeschoten.

tanken duurder geworden

Ook tanken is in korte tijd veel duurder geworden.

Het terugdringen van CO2

De uitstoot van CO2 moet flink teruggedrongen worden. Om de klimaatdoelstellingen te halen werkt Europa met een systeem van CO2-emissies. Dit moet als resultaat hebben dat de grootste vervuilers ook het meeste betalen. Voor het uitstoten van broeikasgassen moeten bedrijven CO2-emissies kopen, dat zijn rechten om te mogen uitstoten.

De clou is echter dat er ieder jaar minder van deze emissierechten beschikbaar worden gesteld, want alleen dan zal de CO2-uitstoot geleidelijk omlaaggaan. Omdat bedrijven deze emissies onderling mogen verhandelen gaat de prijs hiervan door het steeds mindere aanbod omhoog.

Uiteindelijk is de consument hier echter de dupe van, want deze duurdere emissierechten zullen linksom of rechtsom toch aan de eindgebruiker worden doorberekend.

Beperk hogere energiekosten met deze aanbiedingen

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Op langere termijn gezien valt de stijging mee

Als je kijkt naar de stijging van de energietarieven over de afgelopen vier maanden dan is de conclusie dat de energie inderdaad fors duurder is geworden. Dit komt echter ook doordat in de maanden daarvoor juist de prijzen buitengewoon snel zijn gekelderd. De prijzen voor gaslicht waren dus extreem laag en als ze dan weer gaan stijgen tot een normaal niveau, dan lijkt het dat de prijzen opeens de pan uit rijzen.

Als je echter kijkt over een periode van twee of drie jaar, dan zie je dat de tarieven niet noemenswaardig zijn gestegen. De prijzen van nu zijn vergelijkbaar met die van begin 2019.

Energie zal de komende jaren duurder worden

De verwachting is dat de energieprijzen de komende jaren gestaag door zullen stijgen. Wellicht vallen er opnieuw dipjes, maar op de langere termijn zal de prijs van energie steeds duurder worden. Dit is mede het gevolg van de energietransitie en de daarvoor benodigde investeringen.

Doordat we steeds meer overgaan op duurzame energie uit onder andere wind en zon én omdat we steeds meer overgaan op elektrisch zijn forse investeringen nodig in het elektriciteitsnet. Om vraag en aanbod van stroom te kunnen verwerken moet de capaciteit van het net flink worden opgewaardeerd. Ook die rekening zal uiteindelijk bij de eindgebruiker terecht komen.

Vergelijken van energie loont

Nu de energieprijs zo snel omhoogschiet, loont het de moeite om de verschillende aanbiedingen van energiecontracten goed met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je wellicht de hogere jaarlijkse kosten toch flink beperken. Enerzijds door de leverancier met de laagste tarieven te kiezen en anderzijds door te profiteren van een welkomstbonus.

Door onze energievergelijker te gebruiken krijg je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden op jouw adres en voor jouw gezinssituatie. In ons overzicht zetten wij alle aanbiedingen met tarieven en eventuele bonussen op een rij.

Vergelijk energiecontracten voor een lagere rekeningVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

Enstroga in problemen
Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.

energieplafond in Nederland
Met het prijsplafond voor energie moet de energierekening betaalbaar blijven

Femke Update: 10 november 2022

Het is de laatste tijd het gesprek van de dag: de hoogte van de energierekening. Voor veel huishoudens dreigen betalingsproblemen. De overheid stelt daarom een prijsplafond voor energie in. We lichten dit hier uitgebreid voor je toe.

groene stroom uit het stopcontact
Hoe komt groene stroom uit jouw stopcontact?

Eric 17 september 2019

Een vraag die wij zo nu en dan krijgen is: hoe zorgt de energieleverancier er voor dat precies dat groene stroom uit mijn stopcontacten komt? Bij het wisselen van aanbieder of contract gebeurt er immers niets met de aansluiting op de elektriciteitskabel of de meter. Ik blijf aangesloten op dezelfde kabel als mijn buurman die gewoon grijze stroom afneemt.

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?