Rekam overgenomen door DELTA

Het glasvezel- en kabelnetwerk van Rekam overgenomen door DELTA Fiber

Frank 5 februari 2021
Leestijd 2 minuten Categorie: Internet & TV,

Het Zeeuwse DELTA Fiber heeft er met de overname van Rekam in één klap 50.000 aansluitingen bij in de regio Midden-Holland. Hiermee breidt DELTA zijn netwerk van hoofdzakelijk glasvezel verder uit in Nederland. Voor de eigenaar van DELTA, het Zweedse investeringsbedrijf EQT, lijkt dit voornamelijk een strategische zet richting KPN dat onlangs aankondigde fors te gaan investeren in uitbreiding van het glasvezelnetwerk.

Rekam heeft glasvezel- en coax netwerk

Rekam is van oorsprong een kabeltelevisiemaatschappij, de naam is dan ook een afkorting voor Stichting Regionale Kabeltelevisie Midden-Holland. De stichting is opgericht in 1990 en bood toentertijd alleen analoge radio- en televisie via het coax-netwerk aan. Inmiddels wordt het hele pakket van zogenoemde alles-in-1 diensten aangeboden, dus ook vaste telefonie, internet en digitale televisie.

Het coax-netwerk van Rekam is inmiddels voor een groot deel vervangen door glasvezel. De hoofdstructuur is helemaal uitgevoerd in glasvezel, maar ook veel abonnees hebben nu glasvezel tot in de woning. Waar dat nog niet het geval is loopt het laatste deel van de straatkast naar de woning nog via coax.

Doordat het netwerk grotendeels glasvezel is, is de overname voor DELTA Fiber zeer interessant, hiermee krijgt de glasvezelprovider er namelijk een hele regio bij.

DELTA leverde al diensten via Rekam

Beide providers zijn geen onbekenden van elkaar. Rekam heeft namelijk het netwerk opengesteld voor andere providers, waaronder de diensten van DELTA. Daarnaast zijn onder ander ook Caiway en Solcon dienstenaanbieders op het netwerk. Caiway is overigens ook al onderdeel van DELTA Fiber.

Bestaande abonnementen via het Rekam netwerk blijven gewoon doorlopen, ook als die bij andere providers afgenomen worden. De glasvezelnetwerken van DELTA Fiber zijn ook zogenoemde open netwerken, dus met het toelaten van andere dienstenaanbieders op het netwerk is DELTA niet onbekend.

Rekam houdt nog een stukje eigen netwerk

Voor de aanleg van glasvezel in Krimpenerwaard is Rekam een samenwerking gestart met Glasdraad. De aanleg van dit netwerk is inmiddels in volle gang en komt dit jaar gereed. Dit glasvezelnetwerk is geen onderdeel van de overname en hiervoor blijft Rekam dan ook het beheer doen.

aanleg glasvezel Krimpenerwaard

De aanleg van het Glasdraad-Rekam glasvezelnetwerk in Krimpenerwaard.

Een miljoen aansluitingen in zicht voor DELTA

DELTA Fiber is geen kleine speler in Nederland. Volgens eigen zeggen heeft het bedrijf momenteel zo’n 800.000 aansluitingen op verschillende netwerken door het hele land. Met de 50.000 aansluiting van Rekam komt het miljoen in zicht.

In de hele provincie Zeeland is DELTA de eigenaar van het kabelnetwerk, ook wel bekend als Zeelandnet.

DELTA een overnamekandidaat voor KPN?

KPN NetwerkNL, de grootste aanbieder van glasvezel in Nederland, heeft kenbaar gemaakt dat het in gebieden waar het geen eigen netwerk heeft eventueel wil samenwerken met andere exploitanten. Ook overnames worden niet uitgesloten. Voor moederbedrijf EQT, zoals gezegd een investeringsbedrijf, is dit een interessante optie. Daarom wordt de overname van Rekam door sommige kenners gezien als een strategische zet, het maakt een eventuele overname aantrekkelijker voor KPN.

Glasvezelabonnementen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Bronvermelding

Tags

  • Delta
  • KPN
  • Caiway
  • Solcon

Gerelateerde artikelen

tips voor sneller internet
Traag internet? in 7 stappen naar sneller internet

Eric Update: 30 maart 2023

Als je voor de zoveelste keer vol frustratie opgescheept zit met een website die niet laadt, een video die maar blijft haperen of Instagram waarop geen foto’s verschijnen, is het tijd voor actie. Met deze tips helpen wij jou in 7 stappen naar sneller internet!

internetten op je vakantieadres
Bereikbaar en online blijven op vakantie onze tips

Eric Update: 21 februari 2023

Nu de vakanties weer voor de deur staan is het nuttig om de mogelijkheden en valkuilen van bereikbaar en online zijn op je vakantieadres weer eens op een rij te zetten. Of je nu in Nederland blijft, in Europa of naar een land buiten Europa gaat, het is altijd weer opletten dat je geen torenhoge kosten maakt met je bel- en internetgedrag.

einde Ziggo analoge TV
Ziggo hervat uitschakeling analoge TV, analoge radio blijft wellicht langer

Frank 4 juli 2020

Ziggo was er al enige tijd mee bezig, het per regio afschalen van de analoge televisiezenders. In de regio’s die de afgelopen maanden stonden gepland voor uitschakeling is dit echter korte tijd uitgesteld. Alleen in Noord-Holland en Limburg waren nog gebieden waar klanten analoog konden kijken. Voor deze gebieden geldt nu dat daar in de maand juli toch echt een einde aan zal komen. Analoge kabelradio blijft wel nog even.

glasvezel kabel aanleggen
Glasvezel in Nederland: de stand van zaken én alternatieven

Eric Update: 1 december 2020

Nadat de aanleg van glasvezel een aantal jaren op een laag pitje heeft gestaan gaan er tegenwoordig weer veel glasvezelkabels de grond in. Dit is onder andere te danken aan de vele nieuwbouwprojecten waarbij nieuwe wijken direct worden voorzien van fiber, maar ook het verglazen van de buitengebieden heeft hierin een groot aandeel.